Novogodisnji medenjaci
Sastojci
- 100gr secera
- 100gr maslaca
- 300-330gr brasna
- 1 jaje
- 1 kasicica sode bikarbone
- Izrendana korica 1 pomorandze
- 3 kasike meda
- 1 kasika domaceg dzema od kajsije
- 1 kasicica cimeta
Opis

- Secer, maslac i med rastopiti na sporetu. Dodati sodu bikarbonu pa skloniti, kada pocne da peni, sa sporeta. Umesati zicom jaje a potom dodavati postepeno suve sastojke i zamesiti testo. Odloziti u kesu ili prozirnu foliju i ostaviti u frizider na minimum 2 do 3 sata, a moze i preko noci. Kada se testo izvadi iz frizidera posle 10tak minuta ga oklagijom razvuci i modlom iseci zeljene oblike. Pece se 10 min na 180°.
Bonus saveti
Medenjake ukrasiti secernom glazurom napravljenom od 1 belanceta i 220gr secera u prahu uz dodatak soka od jedne kriske limuna. Takodje ako se glazura stegne prilikom ukrasavanja moze se razrediti sa dodatkom par kapi limunovog soka. Glazuru mutite mikserom. Olicna je i za spajanje kucice koja je napravljena od istog testa.
Komentari