Sastojci

600 g brašna
30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 jaja
250 ml mleka
100 ml ulja
100 g brašna
100 g gustina
1 kašičica soli
120 ml vode
1.Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu prosejati brašno, pa mu dodati so, ulje, preostalo mlako mleko, jaja i nadošli kvasac. Ukoliko je potrebno, doliti još malo vode. Umesiti glatko testo, prekriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe oko 40 minuta.
2.Dok testo odmara napraviti ukrase za kolač. Pomešati brašno i gustin, dodati im so, pa uz dolivanje vode umesiti čvršće testo. Od njega praviti različite ukrase- pletenice, modlicama vaditi oblike- srca, cvetove. Formirati ukrase u vidu slova, ptica, ružica ili po želji.
3.Nadošlo testo premesiti i podeliti na sedam- osam jednakih delova. Svaki deo premesiti, pa jedan staviti u sredinu dublje šerpe u kojoj će se peći, a ostale rasporediti oko njega. Ostaviti pogaču da nadođe.
4.Nadošlu pogaču premazati umućenim jajetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
5.Pogaču malo prohladiti, a zatim ukrašavati pripremljenim ukrasima.
6.Pomešati dve kašike vode i jednu kašiku šećera, pa dobro sve izmešati da se šećer otopi. Uz pomoć ove tečnosti premazati svaki ukras i zalepiti ga po obodu pogače. Tako raditi sve dok ima ukrasa.
7.Pripremljenu pogaču staviti u rernu zagrejanu na 100 stepeni da se ukrasi lepo osuše i stegnu. Po želji zbog dekorativnijeg izgleda ukrase možete prošarati karanfilićem u zrnu.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Sto se mene tiče, ne postoji bolji prijatelj od mame. Sam život me je tome naučio. Kad je bilo njateže, a bilo je dosta puta- bezuslovno i bespogovorno uvek je bila tu. Zato nisam želela nikakve instant poklone, bukete cveća, kozmetiku i sl. Želela sam da poklon bude od srca, jedinstven, da znam da takav još nije dobila. Nije mi dugo trebalo da smislim šta želim. Za konačan efekat sam ga zapakovala tako da izgleda kao buket. Malo je reći da je bila oduševljena- ne samo ona, već svi koji su videli.