Sastojci

pola litre toplog mleka
1 sveži kvasac
1 kašikica šećera
850 g oštrog brašna
1 dl ulja
2 kašikice soli
za punjenje:
250 g putera
250 ml kisele pavlake
1 žumance
pola kašikice soli
4 kašike brašna
za dopunjavanje slatkih kiflica:
250 g tikvica
pola kašikice soli
1.Mak se samelje i dobro izmeša sa šećerom, cimetom i naribanom koricom limuna.
2.Tikvice izrendati i blago posoliti. Ostaviti da otpuste sok i dodatno pritiskom procediti. Ako ostanu slane, malo ih proprati u hladnoj vodi i opet pritisnuti da se procede.
3.Kvasac se rastopi u pošećerenom mleku i sačeka da počne da se aktivira, pa se dodaju ostali sastojci za testo. Ovo se testo baš lako umesi, ne lepi se - za čas je bilo gotovo. Pokrila sam ga poklopcem i otišla na pijacu. Dok sam se vratila, bilo se udvostručilo, a možda bi naraslo i jače, ko zna - nego nije moglo od poklopca.
4.Nadalje valja izmiksati dobro puter, pa u njega umešati kiselu pavlaku, žumance, so i 4 kašike brašna.
5.Testo se podeli na pola. Svaka se polovina razvalja oklagijom i maže smesom putera i pavlake.
6.Jednu polovinu sam ostavila tako, a na drugu sam celom površinom posula mak i rendane tikvice.
7.Testo se zarola, kao da se uvija pita sa korama. Pritisne se malo, da se pri pečenju ne razlista.
8.Velikim nožem se zarolana vekna seče cik cak, pa se ti parčići prebace u tepsiju obloženu peki papirom. Ostaviti razmak između parčića, jer kiflice još izrastu tokom pečenja.
9.Premaže se razmućenim belancetom, ili uljem samo i testo se ponovo ostavi da počiva dok se rerna ne zagreje na 180°C.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ukus je veoma sličan makovnjači, samo joj tikvice daju jednu dozu svežine i dodaju na sočnosti. Kako su neutralnog ukusa, sam ukus ne menjaju.