Ukus je veoma sličan makovnjači, samo joj tikvice daju jednu dozu svežine i dodaju na sočnosti. Kako su neutralnog ukusa, sam ukus ne menjaju.
![kupus-1-1 Pačji kljunovi sa tikvicama i makom](https://mesimozajedno.rs/wp-content/uploads/2024/05/kupus-1-1.jpg)
pola litre toplog mleka | |
1 sveži kvasac | |
1 kašikica šećera | |
850 g oštrog brašna | |
1 dl ulja | |
2 kašikice soli | |
za punjenje: | |
250 g putera | |
250 ml kisele pavlake | |
1 žumance | |
pola kašikice soli | |
4 kašike brašna | |
za dopunjavanje slatkih kiflica: | |
250 g tikvica | |
pola kašikice soli |
1. | Mak se samelje i dobro izmeša sa šećerom, cimetom i naribanom koricom limuna. |
2. | Tikvice izrendati i blago posoliti. Ostaviti da otpuste sok i dodatno pritiskom procediti. Ako ostanu slane, malo ih proprati u hladnoj vodi i opet pritisnuti da se procede. |
3. | Kvasac se rastopi u pošećerenom mleku i sačeka da počne da se aktivira, pa se dodaju ostali sastojci za testo. Ovo se testo baš lako umesi, ne lepi se - za čas je bilo gotovo. Pokrila sam ga poklopcem i otišla na pijacu. Dok sam se vratila, bilo se udvostručilo, a možda bi naraslo i jače, ko zna - nego nije moglo od poklopca. |
4. | Nadalje valja izmiksati dobro puter, pa u njega umešati kiselu pavlaku, žumance, so i 4 kašike brašna. |
5. | Testo se podeli na pola. Svaka se polovina razvalja oklagijom i maže smesom putera i pavlake. |
6. | Jednu polovinu sam ostavila tako, a na drugu sam celom površinom posula mak i rendane tikvice. |
7. | Testo se zarola, kao da se uvija pita sa korama. Pritisne se malo, da se pri pečenju ne razlista. |
8. | Velikim nožem se zarolana vekna seče cik cak, pa se ti parčići prebace u tepsiju obloženu peki papirom. Ostaviti razmak između parčića, jer kiflice još izrastu tokom pečenja. |
9. | Premaže se razmućenim belancetom, ili uljem samo i testo se ponovo ostavi da počiva dok se rerna ne zagreje na 180°C. |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |