Ja sam od ove količine testa napravila dve pogače, jednu manju i jednu malo veću. Prva je preplitana a druga je obična. Potrebno je: pola kockice kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, pola kašičice griza, 500g brašna i mlaka voda. Priprema: Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna pa ostaviti da nadođe. U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac, griz i so. Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo,mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste,ako treba dodajte jos brašna. Ostaviti testo da naraste. Premesite i podelite testo na dva dela. Prvi deo testa sam isekla na trake i preplitala. U malu tepsiju sam stavila papir za pečenje i u njoj preplitala trake. Zgrejala rernu na 180 stepeni i pletenu pogaču pekla oko 15 minuta, dok nije porumenula. Probajte drvenim štapićem da li je pogača pečena ako se ne lepi za testo pečena je. Pečenu pogaču sam malo poprskala vodom i uvila u krpu da se ohladi. Ostatke trsta sam dodala drugom testu i formirala pogaču i išarala po ukusu. Prebacila pogaču u tepsiju koja je obložena papirom za pečenje i pekla oko 30 minuta. Pečenu pogaču sam malo poprskala vodom i uvila u krpu. Savet: pročitala sam da iskusni pekari na 1 kg testa dodaju kašičicu griza, tako da testo ostaje duže sveže. Nisam morala dodavati griz, obe su se u rekordnom vremenu pojele.
Pogača
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar