Ukusno pecivo za predstojeće posne dane.
Za testo: 250ml tople vode | |
100ml ulja | |
80g šećera | |
30g Alfa kvasca | |
prstohvat soli | |
1 kesica vanilin šećer | |
450g brašna | |
Za nadev: 150g margarina | |
100g smeđeg šećera | |
1 kesica vanilin šećer | |
1 kašičica cejlonskog cimeta | |
pola kašičice mlevenog muskatnog oraha | |
150g mlevenih prepečenih badema | |
Još je potrebno i: pekmez od kajsija, listići badema, 2 kašike vode, 2 kašike ulja i malo šećera u prahu |
1. | U toploj vodi izmrvite kvasac, dodajte šećer i dobro umutite da se kvasac otopi. Dodajte so, vanilin šećer i ulje i postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte i ostavite 30 minuta da naraste. Nakon tog vremena pospite malo brašna i premesite testo i ostavite još 30 minuta da naraste. |
2. | Za to vreme pripremite nadev. Na suvom tiganju prepecite bademe i sameljite ih, što sitnije. Otopite margarin, dodajte mlevene bademe, vanilin šećer, smeđi šećer, cimet i muskatni orah i dobro promešajte da se smesa sjedini. |
3. | Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo i podelite na 2 dela. Oklagijom razvucite koru na debljinu od pola centimetra, premažite polovinu pripremljenog nadeva na pola kore. Preklopite testo, pređite blago oklagijom preko testa i secite na trake širine do 2cm. Svaku traku uvijte u spiralu i umotajte u krug formirajući venčić. Kraj testa |
4. | Sve venčiće poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Postupak ponovite sa drugim delom testa i preostalim nadevom. Sjedinite ulje i vodu i premažite venčiće, pospite malo listića badema. Prstom napravite udubljenje u sredinu svakog venčića. Uz pomoć dve kašičice sipajte po pola kašičice pekmeza od kajsija u udubljenje. Birajte gust pekmez da ne iscuri tokom pečenja. |
5. | Ostavite venčiće da narastu dok se zagreje rerna, oko 20 minuta. Pecite venčiće dvadesetak minuta odnosno dok ne porumene. Izvadite tepsiju i ostavite da se ohlade. Ohlađene venčiće pospite šećerom u prahu. |
6. | Prijatno! |
Pošaljite komentar