Ukoliko želite nešto drugačije, a ipak elegantno i dovoljno svečano, onda je ovo za vas.
350 ml mleka | |
30 g svežeg Alfa kvasca | |
900 g brašna | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
2 jajeta | |
5 kašika ulja | |
3 kašike kiselog mleka | |
1 kašika sirćeta | |
150 g maslaca ili margarina. | |
30 g brašna | |
30 - 40 ml hladne vode | |
30 g gustina |
1. | U malo mlakog mleka razmutiti kvasac zajedno sa šećerom I malo brašna. Ostaviti da odstoji par minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, kiselo mleko, jaja, sirće. Postepeno dodavati brašno pomešano sa solju. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko 40- ak minuta. |
2. | Nadošlo testo podeliti na jednu veću loptu od 350 g i 10 manjih od po 120 g. |
3. | Uzeti najpre male loptice i razviti ih na veličinu manje tacne. Ređati jednu preko druge po pet. Između premazivati sa malo maslaca/ margarina. Preklopiti petom koricom. |
4. | Unakrsno iseći na osam jednakih trouglova. Svaki trougao zaseći na tri trake. Potom isplesti pletenicu. Postupak ponavljati I sa preostalim trouglovima. |
5. | Drugih pet jufkica pripremiti na isti način. Unakrsno iseći na trouglove, pa uviti u kiflicu. |
6. | U tepsiji unakrsno poređati pripremljene kiflice, a pored njih rasporediti pletenice. |
7. | Od velike lopte odvojiti jedan deo, razviti ga ,pa valjkom za testo oblikovati mrežicu. Rasporediti je preko podmazane manje vatrostalne činije. |
8. | Teglu od 400 grama obložiti alu- folijom. Staviti je u udubljenje. Oko nje rasporediti |
9. | Ostaviti da nadođe par minuta. Zatim premazati umućenim žumancetom |
10. | Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. |
11. | Preostalo testo podeliti na četiri približno jednaka dela. Svaku jufku ređati jednu preko druge. Takođe podeliti na osam približno jednakih trouglova. Sredinu svakog trougla raseći, pa vrh provući kroz prorez. |
12. | Dok se peče, napraviti ukrase za slavski kolač. Pomešati brašno i gustin sa vodom. Razviti u tanku koru, pa iseći na krugove. Od njih formirati oblik cveta. |
13. | Kada je pogača pečena, po njoj rasporsiti ukrase. Vratiti da se sve osuši. |
Pošaljite komentar