Svečani slavski kolač
Svečani slavski kolač
Svečani slavski kolač
Svečani slavski kolač
Svečani slavski kolač

Sastojci

350 ml mleka
30 g svežeg Alfa kvasca
900 g brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 jajeta
5 kašika ulja
3 kašike kiselog mleka
1 kašika sirćeta
150 g maslaca ili margarina.
30 g brašna
30 - 40 ml hladne vode
30 g gustina

Instrukcije

1.U malo mlakog mleka razmutiti kvasac zajedno sa šećerom I malo brašna. Ostaviti da odstoji par minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, kiselo mleko, jaja, sirće. Postepeno dodavati brašno pomešano sa solju. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko 40- ak minuta.
2.Nadošlo testo podeliti na jednu veću loptu od 350 g i 10 manjih od po 120 g.
3.Uzeti najpre male loptice i razviti ih na veličinu manje tacne. Ređati jednu preko druge po pet. Između premazivati sa malo maslaca/ margarina. Preklopiti petom koricom.
4.Unakrsno iseći na osam jednakih trouglova. Svaki trougao zaseći na tri trake. Potom isplesti pletenicu. Postupak ponavljati I sa preostalim trouglovima.
5.Drugih pet jufkica pripremiti na isti način. Unakrsno iseći na trouglove, pa uviti u kiflicu.
6.U tepsiji unakrsno poređati pripremljene kiflice, a pored njih rasporediti pletenice.
7.Od velike lopte odvojiti jedan deo, razviti ga ,pa valjkom za testo oblikovati mrežicu. Rasporediti je preko podmazane manje vatrostalne činije.
8.Teglu od 400 grama obložiti alu- folijom. Staviti je u udubljenje. Oko nje rasporediti
9.Ostaviti da nadođe par minuta. Zatim premazati umućenim žumancetom
10.Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
11.Preostalo testo podeliti na četiri približno jednaka dela. Svaku jufku ređati jednu preko druge. Takođe podeliti na osam približno jednakih trouglova. Sredinu svakog trougla raseći, pa vrh provući kroz prorez.
12.Dok se peče, napraviti ukrase za slavski kolač. Pomešati brašno i gustin sa vodom. Razviti u tanku koru, pa iseći na krugove. Od njih formirati oblik cveta.
13.Kada je pogača pečena, po njoj rasporsiti ukrase. Vratiti da se sve osuši.

Ukoliko želite nešto drugačije, a ipak elegantno i dovoljno svečano, onda je ovo za vas.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.