Potrebno je: TESTO brašno – 750 g mleko – 300 ml jogurt – 50 ml ulje – 150 ml jaja – 2 komada kvasac – 20 g šećer – 3 kašičice so – 2 kašičice PREMAZ puter – 150 g JOŠ žumance – 1 komad mleko – 1 kašičica susam – 2 kašike Način pripreme: Rastopiti kvasac i šećer u mlakom mleku. Umutiti jaja, ulje i jogurt, pa dodati nadošli kvasac. U brašno staviti so, pa postepeno dodavati sve dok testo ne prestane da se lepi. Ostaviti 45 min da nadođe, a zatim rastanjiti, izredanti puter na 2/3 razvijenog testa. Preklopiti sa strana, zatim izrendati još malo putera na polovinu ispresavijanog testa, preklopiti i ostaviti 20 min da odmori. Zatim testo rastanjiti u uži pravougaonik, narendati preostali puter i urolati. Rolat iseći do dužini, ali jedan kraj ostaviti nepresečen i ispreplitati u pletenicu. Od pletenice napraviti đevrek i staviti u podmazanu okruglu tepsiju ili pleh. Ostaviti 20 min da nadođe još jednom, premazati umućenim žumancetom sa malo mleka i posuti susamom. Staviti u polu-zagrejanu rernu i peći 40-45 minuta na 200 stepeni. Prazan krug u sredini omogućava da se pogača savršeno ispeče i da svako pobije parče sa koricom! Srećni praznici!
Pošaljite komentar