Praznični keksićiu

Objavljeno 26.12.2020. od Srbijanka Savić

Sastojci

  • 250 gr putera
  • 200 gr šećera
  • 2 žumanceta i jedno celo jaje
  • 50 gr slatke pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kesice vanilin sećera
  • 250 gr šećera u prahu
  • 2 belanceta
  • 2 kasike limunovog soka

Opis

120'
10'
0
0
  • Umutiti maslac sobne temperature sa šećerom, jajima, slatkom pavlakom , dodati vanil šećer, a zatim i prašak za pecivo, pimešano sa brašnom.
  • Zamešeno testo podeliti na pola, pa svaku polovinu umotati u providnu foliju i ostaviti u frizider minimum 60 minuta
  • Nakon toga, izvaditi jednu polovinu testa, rastanjiti oklagijom na 5-7 milimetara i modlama različitih oblika vaditi keks .
  • Poredjati u pleh obložen pek papirom i peći 10 minuta na 160-170 stepeni. Keksići treba da ostanu svetli
  • Isto uraditi sa drugom polovinom testa
  • Glazura za šaranje: 2 belanca, 250 gr šećera u prahu dobro umutiti, dodati 2 kašike soka od limuna pa mutiti još malo.
  • Odvojiti po 2 kašike bele glazure u dve manje činijice i u jednu umešati crvenu, a u drugu zelenu prehrambenu boju
  • Malom kasikom staviti malo crvene, kao i malo zelene glazuree u belu glazuru i čačkalicom je je umešati, praveći "osmice" i krugove da se sve tri boje pomalo preklope..
  • Umakati keksice sa jedne strane u glazuru i ostaviti da se suše. Šara treba da bude "mermerna", da se sve tri boje prelivaju. Postupak dosipanja crvene i zelene glazure ponavljati posle 2-3 keksa.
  • Na kraju, preostalu zelenu i crvenu glazuru sipati u kese, odseći vrh i šarati preostale keksiće.

Bonus saveti

Keksići sa glazurom treba da se suše najmanje 12 sati

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam