Ove kiflice su moje omiljeno uskršnje pecivo zato što je drugi dan Uskrsa rezervisan za druženje sa prijateljima koji obožavaju ove kiflice,pa ih sa puno ljubavi spremam kako bi uživali u prazniku uz iće,piće i priču.
500 ml mleko | |
40 g svežeg Vrenje kvasca | |
1 kašičica so | |
1 kašičica šećer | |
4 jajeta | |
150 ml ulje | |
1 kg brašna | |
Za nadev:300 g sira | |
2 jajeta | |
Za premazivanje:2 žumanceta | |
1 kašika voda | |
po potrebi margarin | |
1. | 1.U 100 ml mlakog mleka dodati izmrvljen vrenje kvasac,šećer,1 kašiku brašna,promešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti brašno,dodati nadošli kvasac,preostalo mlako mleko(400 ml),ulje,jaja,posoliti te zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti,razviti oklagijom u veliki krug i iseći na trouglove. Za nadev: U odgovarajzćoj posudi sjediniti sir i jaja. Na svaki trougao staviti po malo nadeva,uviti kiflice i poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Žumance razmutiti sa vodom i premazati kiflice. Na svaku kiflicu staviti po malo margarina. Tada ukjlučiti rernu ,zagrejati 15 minuta na 250 stepeni,staviti kiflice da se peku i smanjiti temperaturu na 200 stepeni te kiflice peći 20 minuta. Gotove kiflice izvaditi iz rerne,ostaviti da se prohlade,servirati i posužiti. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |