Slavska pogača
Sastojci
- 200 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 40 gr kvasca
- 2 jajeta
- 50 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 1 kašičica soli
- 50 gr brašna za ukrase
- 50 gr soli za ukrase
- 1 kašičica gustina za ukrase
- 35 ml vode za ukrase
Opis

- U mlako mleko dodajte izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera, kašičicu brašna i ostavite 10 minuta da nadođe.
- Posebno sjedinite jaje, ulje, so i jogurt.
- Promešajte i sipajte u mleko pa brašnom zamesite testo. Ostavite da nadolazi 30 minuta.
- Nadošlo testo još malo premesite. Pleh od 30 cm premažite puterom, stavite testo i rukama blago pritisnite i oblikujte pogaču. Ostavite 30 minuta u plehu da nadođe.
- Pogaču zatim premažite umućenim jajetom, od gore poređajte dekoraciju po želji i pecite na 200 stepeni 30 minuta. Da se pogača ne bi previše gore ispekla na polovini pečenja prekrijte je papirom za pečenje. Gotovu pogaču prekrijte vlažnom krpom.
- Ako želite da ukrasite pogaču sjedinite brašno, so i gustin, dodajte vodu pa zamesite testo. Od njega napravite slova ili bilo koju dekoraciju po vašoj želji. Dekoraciju poređajte po pogači nakon što je premažete jajem.
Komentari