Testo: 600g brašna 1dl ulja korica 1 limuna 1 kašicica soli 1 kašicica limunovog soka Šare: 150g brašna 100g gustina 50g soli Priprema: Otopiti kvasac u vodi, dodati po jednu kašicicu šecera i soli i ostaviti da nadodje. Zamesiti testo. Pustiti da naraste 30 minuta na sobnoj temperaturi. Testo podeliti na 4 veće jufke i dve manje.Rastanjiti jednu i staviti kao podlogu na dno šerpe. Četiri jufke poređati u obliku krsta i u sredini staviti jednu jufku.Sve spojiti pletenicama i ukrasiti šarama. Prekriti krpom i ostaviti da naraste. Peći na umerenoj vatri od oko 180 stepeni, oko 30 minuta, a onda tišati na tihoj vatri još nekih 10 minuta. Šare za kolač se mese od mrtvog testa, koje je mesavina belog brasna, gustina i soli.Gotov kolač premazati šećerom (50g) i vodom (1dl), koji je prethodno ušpinovan da kolač dobije sjaj.
Slavski kolač
od Julijana Vasicu Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar