Samo za portal Mesimo zajedno npisaću moj recept za Slavski kolač sa svim tajnama i cakama koje do sada nikome nisam odala.Svakome ko jevideo moj Slavski kolač su zasijale oči od oduševljenja.Slika nema takav efekat kao kada se kolač ušivo vidi,ali se nadam da će Vam koliko -toliko pomoći u pripremi kolača. Potrebno je za testo: 400 ml mleka 150 ml vode (osveštane vode) 20 g Alfa kvasca 1 kašika šećera 1/2 kesice praška za pecivo 70 ml ulja 2 jaja 2 kašike soli Brašno po potrebi Potrebno je za premazivanje kolača: 1 žumance 3 kašike ulja 1 kašika vode Potrebno je za pripremu ukrasa 150 ml vode 1 kašika soli 1kašika ulja brašno po potrebi Potrebno je za lepljenje ukrasa: 4 kašike brašna 1 kašika soli voda (vrelu vodu dodati tek toliko da se dobije tečna gusta smesa) Potrebno je za premazivanje pečenog kolača: 2 kašike meda Potrebno je za posipanje: štras šljokice u zlatnoj boli Priprema ukrasa Ukrase je potrebno pripremiti 2-3 dana ranije kako bi se osušili.Od navedenih sastojaka zamesiti testo i praviti ukrase po želji.Domaćice prave ukrase gde svaki simbol ima svoje značenje:klas žita označava rodnu godinu,ptica mir i blagostanje,cveće sreću i radost……Najbitnije je napraviti krst kao simbol vere i pečat četvrtastog oblika sa krstom u sredini sa natpisom IS HS NI KA. Priprema testa za kolač: U mlako mleko dodati šećer, izmrvljen kvasac i 3 kašike brašna.Ostaviti oko 5 minuta da kvasac krene.Zatim u tu smesu dodati sve navedene sastojke pa postepeno dodavajući brašno zamesite meko i glatko testo.Vanglicu pokrijte krpom i ostavite na toplom da narasta.Testo premesite 3 puta na svakih 15 minuta.Naraslo testo premesite i podelite na 3 dela.Od prvog dela napravite okrugli kolačić i stavite ga na srediu šerpe koju ste predhodno podmazali uljem ili margarinom i obložili pek papirom.Drugi deo razviti u dužu pravougaonu ploču ,zaseći krajeve i uplesti pletenicu.Pletenicu obmotati u krug oko kolačića.Od trećeg dela formirati dugačak valjak i omotati ga oko pletenice.Ovako napravljen kolač premazati umućenim žumancetom,vodom i uljem.Pokriti krpom da narasta 5 minuta pa peći na 200 C .Kada kolač bude skoro gotov i dobije zlatno žutu boju izvaditi ga iz pećnice i umućenom smesom od navedenih sastojaka zalepiti napravljene ukrase.Kolač vratiti u pećnicu gde ste prethodno smanjili temperaturu na 100 C i peći kolač još 10 minuta.Kada kolač bude gotov dok je još vreo premažite ga medom kako bi imao prelep sjaj i pospite zlatnim šljokicama.Pokrijte ga krpom .Kada se kolač ohladi izvadite ga iz šerpe,lepo umotajte u krpu i stavite u najlon kesu do sutradan,kada će se seći.Ako ovako napravite kolač ukrasi sa njega neće ispadati.Srećna slava!

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.