Jedan od omiljenih slavskih običaja mi je da kolač izgleda što dekorativnije i raskošnije. Ovaj koji sam mesila ima “ duplu krunu “ kako bi slavskoj trpezi dao što svečaniji izgled.
600 g brašna | |
30 g Alfa kvasca | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
125 ml kisele vode | |
125 ml mlake vode | |
50 ml ulja | |
150 g brašna | |
100 g gustina | |
130 ml hladne vode | |
1 kašičica soli |
1. | U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji par minuta. |
2. | Nadošlom kvascu dodati kiselu vodu, ulje, brašno i so. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko 40- ak minuta. |
3. | U međuvremenu, pripremiti ukrase. Pomešati brašno, gustin i so, pa naliti hladnom vodom i umesiti testo poput plastelina. Odmah ga razviti na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama vaditi različite oblike. Seći na trakice, pa ih uplitati u pletenice ( ili po želji). |
4. | Pripremiti dve manje vatrostalne posude, obložiti ih folijom, a preko nje namazati malo margarina. Raspoređivati i uplitati pletenice i ukrase po želji- od dna ka vrhu. Staviti da se suši u rernu prethodno zagrejanu na 110 stepeni oko 40- ak minuta. Ostaviti da se sasvim ohlade, pa onda pažljivo skinuti. |
5. | Nadošlo testo podeliti na dva približno jednaka dela. Jedan deo premesiti u loptu, pa je staviti na sredinu tepsije u kojoj će se peći kolač. |
6. | Preostalu polovinu podeliti na dva približno jednaka dela. Razviti usku pravougaonu koru. Podeliti je na tri trake. Trake uplesti kao pletenice. Rasporediti oko lopte u tepsiji. Na isti način pripremiti još jednu pletenicu. I nju staviti na drugu polovinu oko lopte u tepsiji. |
7. | Ostaviti da nadođe 10- ak minuta, pa premazati posnim majonezom. |
8. | Kolač peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 30- 35 minuta. |
9. | Sačekati da se prohladi. Na sredinu staviti krst i natpis ISUS NIKA. Sve staviti u rernu prethodno zagrejanu na 110 stepeni i sušiti 15- ak minuta, dok ukrasi na sredini kolača ne budu suvi. |
10. | Kolač prohladiti. Preko staviti najpre veću |
Pošaljite komentar