Slavski kolač sa duplom krunom
Slavski kolač sa duplom krunom
Slavski kolač sa duplom krunom
Slavski kolač sa duplom krunom
Slavski kolač sa duplom krunom

Sastojci

600 g brašna
30 g Alfa kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
125 ml kisele vode
125 ml mlake vode
50 ml ulja
150 g brašna
100 g gustina
130 ml hladne vode
1 kašičica soli

Instrukcije

1.U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji par minuta.
2.Nadošlom kvascu dodati kiselu vodu, ulje, brašno i so. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko 40- ak minuta.
3.U međuvremenu, pripremiti ukrase. Pomešati brašno, gustin i so, pa naliti hladnom vodom i umesiti testo poput plastelina. Odmah ga razviti na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama vaditi različite oblike. Seći na trakice, pa ih uplitati u pletenice ( ili po želji).
4.Pripremiti dve manje vatrostalne posude, obložiti ih folijom, a preko nje namazati malo margarina. Raspoređivati i uplitati pletenice i ukrase po želji- od dna ka vrhu. Staviti da se suši u rernu prethodno zagrejanu na 110 stepeni oko 40- ak minuta. Ostaviti da se sasvim ohlade, pa onda pažljivo skinuti.
5.Nadošlo testo podeliti na dva približno jednaka dela. Jedan deo premesiti u loptu, pa je staviti na sredinu tepsije u kojoj će se peći kolač.
6.Preostalu polovinu podeliti na dva približno jednaka dela. Razviti usku pravougaonu koru. Podeliti je na tri trake. Trake uplesti kao pletenice. Rasporediti oko lopte u tepsiji. Na isti način pripremiti još jednu pletenicu. I nju staviti na drugu polovinu oko lopte u tepsiji.
7.Ostaviti da nadođe 10- ak minuta, pa premazati posnim majonezom.
8.Kolač peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 30- 35 minuta.
9.Sačekati da se prohladi. Na sredinu staviti krst i natpis ISUS NIKA. Sve staviti u rernu prethodno zagrejanu na 110 stepeni i sušiti 15- ak minuta, dok ukrasi na sredini kolača ne budu suvi.
10.Kolač prohladiti. Preko staviti najpre veću

Jedan od omiljenih slavskih običaja mi je da kolač izgleda što dekorativnije i raskošnije. Ovaj koji sam mesila ima “ duplu krunu “ kako bi slavskoj trpezi dao što svečaniji izgled.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.