Za testo: 2 jaja 600 g brašna 100 g šećera 250 ml toplog mleka 1 – 2 kašike meda 20 g kvasca 1 ravna kašičica soli Za filovanje: 4 kašike karamel namaza 3 kašike kikiriki putera 100 g crne čokolada sa 74% kakaa Dodatno: Malo mleka za premazivanje pre pečenja Malo meda za premazivanje ispečene babke Šećer u prahu U veliku šolju stavite mleko, kvasac i po 1 kašiku šećera i brašna (od izmerene količine). Promešati i ostaviti da zapeni, oko 10 minuta. Mikserom penasto umutiti jaja sa preostalim šećerom. U vanglicu prosejati brašno, dodati so, aktiviran kvasac i med.Promešati pa dodati i umućena jaja. Mesiti 10 minuta, poklopiti i ostaviti da narasta 1 – 2 sata. Razvaljati testo u veliki pravougaoni oblik i premazati mešavinom karamel krema i kikiriki putera. Ravnomerno posuti crnom čokoladom usitnjenom u secku. Presaviti na pola i lagano razvući oklagijom. Nožem zaseći po dužini, ali tako da ostane spojeno na oba kraja. Odići od stola jedan kraj i saviti u obliku puža, stavljajući slobodan kraj ispod babke. Staviti u visok kalup obložen papirom za pečenje (ja sam stavila obruč prečnika 20 cm). Ostaviti još 30 minuta da se diže. Pre pečenja premazati mlekom i posuti sa malo seckane čokolade. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 45 minuta. Čim lepo porumeni pokriti alu-folijom. Pečenu babku premazati sa malo meda i posuti šećerom u prahu. Kolač će i narednog dana biti savršeno svež ako ga čuvate u dobro zatvorenoj kutiji. Može se peći i u običnoj tepsiji, samo će više otići u širinu.
Pošaljite komentar