Potrebno je: oko 500 grama brašna tip 400 120 grama margarinaa ili masti kockica kvasca kašičica šećera 250 mililitara mleka 60 grama šećera prstohvat mlevenog karanfilića Za fil sa makom: 220 grama mlevenog maka 100 mililitara mleka 4 kašike šećera u prahu 1 vanilin šećer 20 grama maslaca ili margarina za premazivanje: žumance i malo vode šećer u prahu za posipanje Priprema: Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u sud i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se sav ne istopi. Dodajte brašno, šećer, karanfilić i na kraju nadošli kvasc i pomešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. za to vreme pripremite fil: Priprema fila: Pomešajte mak, šećer u prahu i vanilin šećer. U šerpicu zagrejte mleko da bude vrelo i u njemu dodajte maslac i rastopite. Tako vrelim mlekom prelijte mak i promešajte. Ostavite mak sa strane da se ohladi i onda filujte. Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva dela). Sa strane malo testo presavijte kao na slici i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.Pečenu štrudlu pokrijte krpom da malo omekša. Pospite šećerom u prahu secite i poslužite.
Štrudla sa makom
od Adilja Hodzau Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar