Za testo: 3 jajeta 300 ml mleko 25 g Alfa kvasca 1 kesica vanilin šećera 1/2 kašičice soli 2 kašike šećera 600 g brašna Za nadev sa makom: 200 g mak 100 ml mleko po ukusu suvo grožđe Za nadev sa orasima: po potrebi džem 150 g oraha 3 kašike šećera po ukusu suvo grožđe I još: 125 g margarina 1 žumance 2 kašike mleka Priprema: U 100 ml mlakog mleka rastvoriti alfa kvasac,dodati 1 kašiku šećera,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. U dublju posudu usuti brašno,dodati 200 ml mlakog mleka,vanilin šećer,razmućena jaja,so,1 kašiku šećera,nadošli kvasac i zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,razviti oklagijom i preko testa narendati margarin.Preklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Testo podeliti na 2 dela. Jedan deo testa razviti oklagijom,premazati džemom,posuti mlevenim orasima,šečerom i suvim grožđem,te uviti i staviti u pleh obložen pek-papirom. Mak preliti vrelim mlekom. Drugi deo testa razviti oklagijom i premazati prohlađenom smesom od maka i mleka,naneti suvo grožđe,pa urolati i sraviti u pleh. Prekriti čistom kuhinuskom krpom i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje. Žumance i mleko razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle. Peći na 180 stepeni 45 minuta. Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Štrudlu seći,servirati i poslužiti.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.