Pored slanih kiflica , strudla je omiljeni dezert uz koji Aleksandra i ja uzivamo.
3/4 l mleka | |
25 g kvasca | |
60 g maslaca | |
jedna i po kasika secera | |
3 zumanceta | |
malo soli | |
brasna po potrebi | |
350 g mlevenog maka | |
250 g mlevenih oraha | |
secera po ukusu | |
pola litre mleka | |
vanilin secer | |
1. | PRIPREMA TESTA Razmutite kvasac u malo mlakog mleka , dodajte pola kasike secera i malo brasna , ostavite na toplo mesto da nadodje. Kad kvasac naraste umutite u posudi za mesanje 2 zumanceta sa kasikom secera . Dodajte maslac koji ste prethodno razmeksali , malo soli i nadosli kvasac. Sipajte mleko pa pocnite sa dodavanjem brasna stalno mesajuci masu . Mesite sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Umeseno testo prekrijte platnom i ostavite na toplo mesto da naraste. |
2. | PRIPREMA NADEVA U jednu posudu sipajte polovinu mleka , zagrejte ga do vrenja ,dodajte vanilin secer i mlevene orahe. Kuvajte dok se nadev ne zgusne . Kada se zgusne , sklonite sa vatre. U drugu posudu stavite kasiku maslacs , zagrejte ga , sipajte mak i proprzite ga. Postepeno dodajte preostalo mleko.Kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne omeksa. Posecerite po ukusu. Naraslo testo podelite na dva dela i razvijte dve kore debljine oko pola cm . Premazite ih maslacom a zatim na jednu stavite mak na drugu orahe. Uvijte kore kao rolne i stavite u podmazan pleh. Premazite preostalim zumancetom i stavite da se pece . |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |