Sastojci

500 g brašna
1/ 2 kocke svežeg Alfa kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 ml mleka
60 ml ulja
70 ml jogurta
1 jaje
100 g maslaca
1 žumance
Susam- po želji.
1.U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti par minuta da nadođe. Nadošlom kvascu dodati ulje, jogurt, jaje i sve promešati. Dodati zatim polovinu brašna u koje je umešana so. Postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko pola sata.
2.Nadošlo testo podeliti na jedan manji i jedan veći deo. Od manjeg dela odvojiti lopticu i ostaviti sa strane.
3.Veći deo podeliti na pet jednakih loptica. Svaku razviti na veličinu manjeg tanjira. Premazati svaku sem poslednje sa malo otopljenog maslaca. Ređati ih jednu preko druge. Prekriti nepremazanom koricom. Zatim sve razviti u krug veličine tepsije u kojoj će se peći. Unakrsno podeliti na osam trouglova. Svaki trougao povući ka sebi. Uz pomoć papira, preneti u tepsiju.
4.Uzeti lopticu koju smo odvojili sa strane, pa je staviti u sredinu tepsije.
5.Manji deo testa takođe podeliti na pet jednakih loptica. Razviti ih u manje okrugle kore. Sve sem poslednje premazati maslacem i ređati jednu preko druge. Testo malo razvući, pa iseći na osam trouglova. Svakom trouglu šire krajeve preklopiti odozdo. Zatim ređati između trouglova velikog obruča tako da šira strana bude ka centru, a uža spolja. Postupak ponavljati dok ima materijala.
6.Ostaviti nekoliko minuta da naraste. Premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Pogača koja je jednostavna za pripremu, a izgleda jako dekorativno. Dostojna svake svečane trpeze.