BERLINSKE LISNATE KROFNE -potrebno:200ml mleka,20g svežeg kvasva ili 7g suvog kvasca,400-500g brašna finog glatkog T-400,1 celo jaje ,40g šećera,1/2 kašičice soli,30g na sobnoj temperaturi omekšalog margarina.I još oko 60-70 omekšalog margarina za premazivanje rolnica.Priprema: kvasac rastvoriti u mlako mleko ,dodati mu 1 kašiku šećera i 2 pune kašike brašna .Dobro promešati i pustiti da naraste.U vanglu prvo stavim 400g brašna ,dodam u njega jaje,so,šećer i 30g omekšog margarina( može i puter).Zamesim testo sa kvascem uz postepeno dodavanje brašna.Brašno dodavati po malo treba da se dobije fino ,glatko i mekano testo.Testo pokriti kesom i raste oko 30-45 minuta.Naraslo testo podelim na 8 loptica.Lepo ih obradim ,ne dodavati previse brašna dok se loptice oblikuju ,po malo ,vrlo malo dodavati.Loptice pokrijem kesom i pustim da odstoje 15 minuta.Zatim svaku lopticu oklagijom razvlačim jednu po jednu u male tanke pravougaonike .Svaki pravougaonik premazati u tankom sloju omekšalim margarinom.Polako uvijam u rolnicu.Rolnice redjam sa strane na radni sto i pokrivam odmah kesom.Dobijem osam rolnica.Rolnice pokrivene stoje 10 minuta.Nakon deset minuta svaku rolnicu oštrim nožem sečem niz duž.Svaku polovinu posebno savijem u krug i sastavim krajeve.Prilikom savijanja unutrašnji deo rolnice ide sa spoljne strane ,da bi se listalo.Redjati ih u pleh na pek papir.Dobije se 16 krofnica.Stavljati ih malo dalje jednu od druge u plehu.U plehu ,pokrivene kesom stoje 30-45 minuta.Premazati samo gornju stranu ,odozgo umućenim žumancetom sa 1 kašikom mleka i 1 kašikom vode .Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći ih na istoj temperaturi oko 15 minuta.Pečene pokriti krpom da odstoje desetak minuta u plehu.Poslužiti sa kremom,džemom I obavezno posipati prah šećer preko njih.
Berlinske lisnate krofne
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar