Sastojci

800 gr kora za baklavu
300 gr mlevenih oraha
150 gr mlevenih pistaca
4 kasike griza
4 kasike secera
150ml ulja za premazivanje kora
150 gr secera za posipanje kora
Jos 150 ml ulja i 150 gr maslaca za zalivanje
1.PRIPREMA SERBETA: Prvo napraviti serbet (agdu) -800ml vode; -800 gr secera; -1 limun. Prokuvati 20 min. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1 limuna. Serbet mora biti skroz ohladjen, jer se zaliva vrela baklava hladnim serbetom.
2.PRIPREMA BAKLAVE: Pleh 35x35 premazati uljem. Kore izrezati na velicinu pleha. Orahe, pistaci, griz i secer izmesati. Prvo poredjati 3 kore, premazane samo uljem i secerom. Cetvrtu koru posuti mesavinom oraha,pistaca, griza i secera. Petu samo secerom i uljem, sestu mesavinom. I tako sve dok se ne potrosi smesa. Na kraju premazati 3 kore samo uljem i secerom, isto kao i na pocetku. Ostaviti po strani jednu celu koru. Baklavu iseci na romboide. Zagrejati 150 ml ulja i 150 gr maslaca, pa preliti preko isecene baklave. Preko baklave staviti onu jednu koru koju smo izdvojili, prekriti baklavu, kako ne bi izgorela tokom pecenja.
3.PECENJE BAKLAVE: Zagrejati rernu na 220°C. Baklava se pece 50 min. Prvih 10 min se pece na 220°C, zatim smanjiti rernu na 180°C, pa tako peci narednih 30 min. Poslednjih 10 min, ponovo pojacati rernu na 220°C. Izvaditi baklavu iz rerne, skinuti gornju koru. (Koju smo stavili da ne bi izgorela). Preliti baklavu hladnim serbetom. Kad se skroz ohladi, dekorisati po zelji. Ja sam dodala jos malo mlevenih pistaca za svaki romboid. Ohladiti u frizideru. Prijatno.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ispecenu baklavu prelivenu serbetom, preklopiti drugim plehom da odstoji makar 2 sata pre sluzenja