Za testo: 200 ml mleko 25 g svežeg Alfa kvasca 2 kašičice šećera 50 ml ulje 50 g jogurta 1 kašika jabukovog sirćeta 1 kašičica soli 500 g brašna 1 jaje Za premazivanje i posipanje: 1 jaje po potrebi susam Priprema: 1.U mlako mleko dodati izmrvljen alfa kvasac,šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. Zatim dodati ulje,jogurt,jaje,sirće i izmešati. Dodati par kašika brašna,so,izmešati,pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti testo. Staviti u nauljenu posudu,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta. 2.Nadošlo testo izručiti na pouljenu radnu površinu i podeliti na 12 delova formirajući jufkice. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 20 minuta. 3.Svaku jufkicu razviti u oblik valjka na pouljenoj radnoj površini i iseći po sredini(ali samo jedan kraj,drugi ne seći do kraja). 4.Isprepletati formirajući pletenicu,spojiti krajeve i tako fomirati venčić. Pripremljene venčiće poređati u pleh obložen pek-papirom. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u dobro zagrejanij rerni na 180 stepeni 25 minuta. 5.Gotove venčiće izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade. 6.Uskršnje venčiće servirati i poslužiti. Komentar: Uskršnji venčići su veoma mekani i ukusni,te su zato jedno od naših omiljenih peciva koje tradicionalno spremam za svaki Uskrs.
Uskršnji venčići
od Vesna Pavloviću Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar