Uskršnji zeka

Sastojci

  • 250 ml mleka
  • 1 kocka kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašikica šećera
  • 700 gr brašna
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 100 gr margarina za fil
  • 3 kašike pavlake za fil
  • 50 gr stišnjene šunke za fil
  • 50 gr gaude za fil
  • 1 jaje za premazivanje
  • 10 gr kima za posipanje
  • 10 gr susama za posipanje
  • 3 špagete za dekoraciju brkova

Opis

90'
45'
0
0
  • U mlako mleko stavite kašikicu šećera i izmrvljenu kocku kvasca i ostavite da nadođe. U nadošlo mleko dodajte ulje, so, sirće i 2 jajeta. Promešajte. Zatim postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite da odstoji da nadođe oko 40 minuta. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Svaki deo podelite na 5 loptica tako da ukupno dobijete 10 loptica.
  • Razvucite jednu lopticu u obliku kruga prečnika 20 cm i premažite je margarinom. Razvucite i drugu lopticu, prebacite preko prve pa i nju namažite margarinom. Zatim preko margarina namažite dve kašike pavlake, preko poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listiće. Razvite treću lopticu, stavite je preko druge tačnije preko sira Umutite jaje i premažite testo. Zatim razvite četvrtu lopticu malo veću od prethodnih. Zatim sa manjom čašom izvadite rupe za oči a testo prebacite preko trećeg testa a višak podvucite ispod. Tako napravljenu glavu prebacite u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje pa je celu premažite jajetom. Krugove koje ste izvadili na jednom kraju pritisnite i stavite ispod rupa za oči, na mestu gde će kasnije ići brkovi.
  • Petu lopticu razvucite u duguljastu formu oko 20 cm i premažite je margarinom, razvucite šestu lopticu, premažite je margarinom, zatim kašikom pavlake, poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listove. Razvucite sedmu lopticu i stavite preko šeste, namažite je margarinom. Razvite i osmu lopticu i stavite preko sedme. Zatim sve to razvucite u duguljastu formu dužine 30 cm a zatim urolajte testo. Podelite ga na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnite. Oba dela premažite jajetom.
  • Preostale dve loptice takođe razvucite u duguljastu formu i u sredini svake nožem isecite uži oblik. Izvadite isečeno testo a ostatak prebacite preko ušiju, višak podvucite pod testo. Uši namestite uz glavu s tim da zasečete nožem srednji deo uha. Zatim od viška testa koje je ostalo napravite nos i zube. Stavite kim za oči a na delu gde su brkovi susam. Tri špagete premažite umućenim jajetom I stavite u pleh pored pogače.
  • Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, izvadite iz rerne, poklopite je aluminijumskom folijom pa pecite još 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta. Špagete podelite na pola i kada se prohladi pogača zabodite ih na mestu gde su brkovi.

Bonus saveti

Deluje veoma komplikovano ali uopšte nije, probajte da je pripremite, uverićete se i sami i bićete oduševljeni proizvodom koji dobijete.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam