Sastojci

250 ml mleka
1 kocka kvasca
2 kašičice soli
1 kašikica šećera
700 gr brašna
1 kašika sirćeta
100 ml ulja
2 jajeta
100 gr margarina za fil
3 kašike pavlake za fil
50 gr stišnjene šunke za fil
50 gr gaude za fil
1 jaje za premazivanje
10 gr kima za posipanje
10 gr susama za posipanje
1.U mlako mleko stavite kašikicu šećera i izmrvljenu kocku kvasca i ostavite da nadođe. U nadošlo mleko dodajte ulje, so, sirće i 2 jajeta. Promešajte. Zatim postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite da odstoji da nadođe oko 40 minuta. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Svaki deo podelite na 5 loptica tako da ukupno dobijete 10 loptica.
2.Razvucite jednu lopticu u obliku kruga prečnika 20 cm i premažite je margarinom. Razvucite i drugu lopticu, prebacite preko prve pa i nju namažite margarinom. Zatim preko margarina namažite dve kašike pavlake, preko poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listiće. Razvite treću lopticu, stavite je preko druge tačnije preko sira Umutite jaje i premažite testo. Zatim razvite četvrtu lopticu malo veću od prethodnih. Zatim sa manjom čašom izvadite rupe za oči a testo prebacite preko trećeg testa a višak podvucite ispod. Tako napravljenu glavu prebacite u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje pa je celu premažite jajetom. Krugove koje ste izvadili na jednom kraju pritisnite i stavite ispod rupa za oči, na mestu gde će kasnije ići brkovi.
3.Petu lopticu razvucite u duguljastu formu oko 20 cm i premažite je margarinom, razvucite šestu lopticu, premažite je margarinom, zatim kašikom pavlake, poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listove. Razvucite sedmu lopticu i stavite preko šeste, namažite je margarinom. Razvite i osmu lopticu i stavite preko sedme. Zatim sve to razvucite u duguljastu formu dužine 30 cm a zatim urolajte testo. Podelite ga na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnite. Oba dela premažite jajetom.
4.Preostale dve loptice takođe razvucite u duguljastu formu i u sredini svake nožem isecite uži oblik. Izvadite isečeno testo a ostatak prebacite preko ušiju, višak podvucite pod testo. Uši namestite uz glavu s tim da zasečete nožem srednji deo uha. Zatim od viška testa koje je ostalo napravite nos i zube. Stavite kim za oči a na delu gde su brkovi susam. Tri špagete premažite umućenim jajetom I stavite u pleh pored pogače.
5.Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, izvadite iz rerne, poklopite je aluminijumskom folijom pa pecite još 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta. Špagete podelite na pola i kada se prohladi pogača zabodite ih na mestu gde su brkovi.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Deluje veoma komplikovano ali uopšte nije, probajte da je pripremite, uverićete se i sami i bićete oduševljeni proizvodom koji dobijete.