Za testo: 400 g brašna 20 g Alfa kvasca 1 kašičica šećera 1/2 kašičice soli 100 ml mleko 180 g jogurta 3 kašike ulje Za nadev: 150 g kačkavalja Priprema: U mlakom mleku rastvoriti Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Brašno usuti u dublju posudu,dodati nadošli kvasac,jogurt,posoliti,dodati ulje i zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i oklagijom razviti u oblik pravougaonika. Jednu stranu testa zarezati oštrim nožem na 6 mesta. Po testu rasporediti krupno rendani kačkavalj. Urolati,počevši od dela testa koji nije zasečen,ka zasečenom delu testa. Urolano testo staviti u uzdužni kalup obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Gotovu veknu izvaditi iz rerne,poprskati vodom,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. “Neka ova vekna na Vašoj slavskoj trpezi bude,njime obradujte sebi drage ljude.Uz Alfa kvasac sve se lakše sprema,najbolji je-njemu ravnom nema.Živi da ste i zdravi,da se uz Alfa kvasac sve pravi i da se uz razna peciva sa Vama slavi.Možda mi pisanje stihova i nije jača strana,ali jedno sigurno znam-Alfa kvasac je bez mana.Pozdrav svima koliko Vas ima”.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.