Veliki bundeva hleb
Veliki bundeva hleb
Veliki bundeva hleb
Veliki bundeva hleb
Veliki bundeva hleb
Veliki bundeva hleb
Veliki bundeva hleb

Sastojci

300ml toplog mleka
50g šećera
30g svežeg Vrenje kvasca
250g pirea od bundeve
2 jaja
50g semenki bundeve
100g putera (sobne temperature)
50g suve brusnice
50g suvog grožđa
2 kesice vanilin šećer
1/2 kašičice cejlonskog cimeta
na vrh noža mlevenog muskatnog oraha
800-850g pšeničnog brašna
Za premazivanje: 1 jaje, 2 kašike mleka
Za dekoraciju: 5 semenki bundeve za drškice, 1 drška od paprike

Instrukcije

1.U malo mleka izdrobite kvasac, dodajte malo šećera i malo brašna, dobro promešajte i ostavite 10-15 minuta da se kvasac aktivira.
2.Kada se kvasac aktivirao prebacite u posudu u kojoj ćete mesiti. Dodajte ostatak mleka i šećera, zatim jaja i pire od bundeve. Promešajte, ubacite vanilin šećer, cimet, muskatni orah i puter. Dodajte malo brašna i mešajte da se sve lepo sjedini. Umešajte suvo grožđe, suve brusnice i semenke bundeve. Postepeno dodajte ostatak brašna i umesite testo. Ostavite na toplom da naraste 40-45min.
3.Nakon tog vremena testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na 2 dela. Od jednog dela testa odvojite 5 loptica, za 5 bundevica.
4.Veliki deo testa vežite kanapom unakrsno kako bi se dobio oblik bundeve pa ga prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ponovite postupak sa preostalim testom oblikujući 5 malih bundeva. Uključite rernu na 180 stepeni.
5.Viljuškom ulupajte jedno jaje sa mlekom i premažite sve bundeve. Ostavite ih da narastu dok se zagreje rerna a potom ih ubacite da se peku 20-25 minuta. Ukoliko je potrebno, pokrijte papirom za pečenje i pecite još 5-10 minuta. Ukoliko pečete i male bundeve pored velike, one će se ispeći pre. Kada se malo prohlade pažljivo skinite kanap i dekorišite. U male bundeve ubodite po jednu semenku bundeve. Dršku jedne paprike očistite od semenki i mesnatog dela i ubodite je u veliku bundevu.
6.Preporučujem da na parče hleba namažete džem od kajsije.
7.Prijatno!

Slatki hleb interesantog oblika. Sa svim dodacima čini da uživate u ovim jesenjim danima.

Možete ispeći desetak malih ili dva velika bundeva hleba ili kao ja jednu veliku bundevu i pet malih.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.