Slatki hleb interesantog oblika. Sa svim dodacima čini da uživate u ovim jesenjim danima.
Možete ispeći desetak malih ili dva velika bundeva hleba ili kao ja jednu veliku bundevu i pet malih.
300ml toplog mleka | |
50g šećera | |
30g svežeg Vrenje kvasca | |
250g pirea od bundeve | |
2 jaja | |
50g semenki bundeve | |
100g putera (sobne temperature) | |
50g suve brusnice | |
50g suvog grožđa | |
2 kesice vanilin šećer | |
1/2 kašičice cejlonskog cimeta | |
na vrh noža mlevenog muskatnog oraha | |
800-850g pšeničnog brašna | |
Za premazivanje: 1 jaje, 2 kašike mleka | |
Za dekoraciju: 5 semenki bundeve za drškice, 1 drška od paprike |
1. | U malo mleka izdrobite kvasac, dodajte malo šećera i malo brašna, dobro promešajte i ostavite 10-15 minuta da se kvasac aktivira. |
2. | Kada se kvasac aktivirao prebacite u posudu u kojoj ćete mesiti. Dodajte ostatak mleka i šećera, zatim jaja i pire od bundeve. Promešajte, ubacite vanilin šećer, cimet, muskatni orah i puter. Dodajte malo brašna i mešajte da se sve lepo sjedini. Umešajte suvo grožđe, suve brusnice i semenke bundeve. Postepeno dodajte ostatak brašna i umesite testo. Ostavite na toplom da naraste 40-45min. |
3. | Nakon tog vremena testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na 2 dela. Od jednog dela testa odvojite 5 loptica, za 5 bundevica. |
4. | Veliki deo testa vežite kanapom unakrsno kako bi se dobio oblik bundeve pa ga prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ponovite postupak sa preostalim testom oblikujući 5 malih bundeva. Uključite rernu na 180 stepeni. |
5. | Viljuškom ulupajte jedno jaje sa mlekom i premažite sve bundeve. Ostavite ih da narastu dok se zagreje rerna a potom ih ubacite da se peku 20-25 minuta. Ukoliko je potrebno, pokrijte papirom za pečenje i pecite još 5-10 minuta. Ukoliko pečete i male bundeve pored velike, one će se ispeći pre. Kada se malo prohlade pažljivo skinite kanap i dekorišite. U male bundeve ubodite po jednu semenku bundeve. Dršku jedne paprike očistite od semenki i mesnatog dela i ubodite je u veliku bundevu. |
6. | Preporučujem da na parče hleba namažete džem od kajsije. |
7. | Prijatno! |
Slatki hleb interesantog oblika. Sa svim dodacima čini da uživate u ovim jesenjim danima.
Možete ispeći desetak malih ili dva velika bundeva hleba ili kao ja jednu veliku bundevu i pet malih.
Pošaljite komentar