Pecivo koje svi vole, bez obzira na godišnje doba i kalendar.
500 g brašna | |
20 g svežeg Alfa kvasca | |
1 kašika šećera | |
malo soli | |
250 ml mleka | |
2 kašike kisele pavlake | |
1 jaje | |
50 g margarina | |
100 g rendane čokolade | |
1 kašika čokolade u prahu | |
1 žumance |
1. | U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti par minuta da nadođe. |
2. | Nadošlom kvascu dodati kiselu pavlaku, jaje, 300 g brašna i malo soli. Sve dobro sjediniti, pa dodavati postepeno preostalo brašno. Umesiti glatko meko testo i ostaviti da odstoji oko sat vremena. |
3. | Nadošlo testo premesiti i podeliti na dve jufke. Razvući prvu jufku, premazati je sa malo omekšalog margarina i posuti polovinom rendane čokolade. Preko posuti malo čokolade u prahu. |
4. | Uviti u rolat, pa seći parčiće debljine oko 1 cm. Na isti način pripremiti i drugi rolat. |
5. | Rolnice ređati u pleh obložen pek papirom. Ostaviti ih da odstoje oko 10- 15 minuta. Premazati ih umućenim žumancetom. |
6. | Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Kada se prohlade, posuti ih šećerom u prahu i služiti. |