Nešto čemu se deca uvek raduju i što sa nestrpljenjem čekaju.
600 g brašna | |
20 g svežeg Alfa kvasca | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
350 ml mleka | |
50 ml ulja | |
1 žumance | |
Par komada karanfilića u zrnu | |
Par komada špageta |
1. | U malo mlakog mleka razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji par minuta. Nadošlom kvascu dodati preostalo mleko, ulje, brašno i so. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko sat vremena. |
2. | Nadošlo testo podeliti na dva približno jednaka dela. Prvi deo malo razvući oklagijom, pa staviti na sredinu pleha u kome će se peći. To će biti stomak. |
3. | Od preostalog testa formirati šapice, uši, detalje na telu, oči, zube. |
4. | Karanfilićem u zrnu označiti oči, dugmad i sl. Kao brkove staviti špagete. |
5. | Premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. |