Vukicine makovnjače

Objavljeno 05.12.2016. od Ana Lović

Sastojci

  • 450 g brašna
  • 20 g Alfa kvasca
  • 1,5 dl mleka
  • 1 dl jogurta
  • 1 kašičica šećera
  • 5o g maslaca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kom jaje
  • 1 limun (rendana korica)
  • prstohvat soli
  • 100-150 g maka
  • po potrebi mleka
  • po ukusu šećera
  • 1 kom jaja (za premazivanje peciva)

Opis

90'
20'
0
0
  • Aktivirati kvasac sa malo mlakog mleka i kašičicom šećera. Ugrejati ostatak mleka i pomešati sa jogurtom sobne temperature. Maslac otopiti i ostaviti da se prohladi. Jaje umutiti, dodati so i šećer pa mešati da se šećer istopi. Dodati maslac, kvasac i mešavinu mleka i jogurta, kao i rendanu limunovu koricu. Brašno dodavati postepeno. Zamesiti testo i sačekati da naraste. Naraslo testo premesiti i podeliti na 12 jednakih delova. Oblikovati loptice i ostaviti da se malo odmore.
  • Lopticu istanjiti da bude elipsastog oblika, premazati filom i urolati je.
  • Nožem raseći sa strana tako da u sredini ostane oko 2 cm (poput X).
  • Uzeti rasečene krajeve sa desne strane i okrenuti ih 2 puta u suprotne strane. Sastaviti vrhove. Tako uraditi i sa krajevima sa lijeve strane pa oba kraja sastaviti prema dole.
  • Ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Pustiti 15 min da odmore, premazati umućenim jajetom i peći na 200C da fino porumene (oko 15 -20 min).

Bonus saveti

Pečene odmah vaditi na rešetku za hlađenje i pokriti kuhinjskom krpom. Prohlađene po želji posuti šećerom u prahu.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam