Sastojci

450 g brašna
20 g Alfa kvasca
1,5 dl mleka
1 dl jogurta
1 kašičica šećera
5o g maslaca
1 kašika šećera
1 kom jaje
1 limun (rendana korica)
prstohvat soli
100-150 g maka
po potrebi mleka
po ukusu šećera
1 kom jaja (za premazivanje peciva)
1.Aktivirati kvasac sa malo mlakog mleka i kašičicom šećera. Ugrejati ostatak mleka i pomešati sa jogurtom sobne temperature. Maslac otopiti i ostaviti da se prohladi. Jaje umutiti, dodati so i šećer pa mešati da se šećer istopi. Dodati maslac, kvasac i mešavinu mleka i jogurta, kao i rendanu limunovu koricu. Brašno dodavati postepeno. Zamesiti testo i sačekati da naraste. Naraslo testo premesiti i podeliti na 12 jednakih delova. Oblikovati loptice i ostaviti da se malo odmore.
2.Lopticu istanjiti da bude elipsastog oblika, premazati filom i urolati je.
3.Nožem raseći sa strana tako da u sredini ostane oko 2 cm (poput X).
4.Uzeti rasečene krajeve sa desne strane i okrenuti ih 2 puta u suprotne strane. Sastaviti vrhove. Tako uraditi i sa krajevima sa lijeve strane pa oba kraja sastaviti prema dole.
5.Ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Pustiti 15 min da odmore, premazati umućenim jajetom i peći na 200C da fino porumene (oko 15 -20 min).
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Pečene odmah vaditi na rešetku za hlađenje i pokriti kuhinjskom krpom. Prohlađene po želji posuti šećerom u prahu.