Šapice

Objavljeno 17.08.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Ovo su starinski kolači, koji mogu baš dugo da stoje. Čini mi se što duže stoje da su sve lepši. Šapice se prave sa mašću, jer im to daje onaj poznati osećaj „topljenja“ u ustima. Naravno, mogu se praviti i sa margarinom ili puterom. Peku se u posebnim limenim modlicama raznih oblika. Mama ispričaj nam kako te rodila baba i kakve to veze ima sa šapicama i kredencem. 17.11.1966. godine, davno to beše, svi su očekivali sina a ono još jedna ćerka druga po redu. Jelica dobi sestru mlađu tri godine. Mama me nije rodila u bolnici, rodila sam se kod kuće. Pri porođaju je pomagala baba Mara, moje baba Save jetrva. Još jedno žensko, kakvo razočaranje. Moj tata Petar je rekao nema veze što je žensko to je moj Baćko. Baba mi je dala ime Verica. Obukli su me, umotali kao veknu hleba i stavili u prorez u kredencu gde stoji sat. Zbog čega tu nikada nisu hteli da mi kažu. Baba je zamesila šapice. Jao mama pa kako nisi pala iz tog udubljenja u kredencu. Nisam mogla pasti i da sam htela, onda su se deci umotavale i ruke. A što je tvoja baba pravila šapice. Valjda su u kući imali sav materijal nisu morali ništa da kupe. Teška su to vremena bila. Potrebno je: 250g svinjske masti, 250g šećera, 3 jaja 250g griza, ja sam stavila mak, 500g brašna i šećer u prahu za posipanje Priprema: Umutite mast, šećer i jaja. Dodajte brašno i griz, pa dobro izradite testo. Kalupe pospite brašnom, pa ih punite testom, ne sasvim do vrha, jer će šapice tokom pečenja narasti. Treba dobro utisnuti testo, da bi odlivak bio što bolji.Ređajte šapice u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Pečene šapice izvadite iz kalupa, uvaljajte u šećer u prahu, zamirisan vanilom.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam