Limun kiflice sa pekmezom od šljiva
Sastojci
- 150 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 svež kvasac
- 200 ml kisele pavlake
- 2 vanilin šećera
- 1 kašičica soli
- rendana kora jednog limuna
- 500 g brašna
- pekmez od šljiva po potrebi
- 1 jaje za premazivanje
- 30 g margarina
Opis
- 1. Sjediniti mlako mleko, šećer i kvasac pa ostaviti da nadođe. Posebno sjediniti pavlaku sobne temperature, so, vanilin šećer i rendanu koru limuna. Dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo koje se ne lepi za prste. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da naraste oko sat vremena. Nakon toga podeliti testo na 4 jufke i ostaviti ih da miruju pokrivene još 15 minuta. Zatim svaku jufku oklagijom razvući u krug pa oštrim nožem podeliti na 6 trouglova. Svaki trougao zaseći prema vrhu, ali ne do kraja, onako kao što je prikazano na slici.
- 2. Na širi deo svakog trougla staviti po kašičicu pekmeza od šljiva.
- 3. Preklopiti krajeve prema sredini i blago ih pritisnuti, da se zalepe.
- 4. Na kraju uviti kiflicu.
- 5. Oblikovane kiflice ređati u podmazan pleh i ostaviti ih da narastu dok se rerna greje na 250 stepeni. Pre pečenja premazati ih umućenim jajetom i na svaku staviti po malo margarina.
- 6. Peći na 250 stepeni dok ne porumene, a onda smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći još oko 10-15 minuta. Gotove kifle poprskati vodom kako bi bile mekane, pokriti krpom i ostaviti da se malo prohlade pre služenja.
Komentari