Pletenica sa makom

Objavljeno 26.03.2016. od Verica Poznanovic

Sastojci

  • Potrebno je:
  • Za testo:
  • 3 jajeta,
  • ½ l mleka,
  • 1 kašika masti ili putera,
  • 20 g svežeg kvasca i
  • 1 kg brašna.
  • Za fil:
  • 200 g mlevenog maka,
  • ½ l mleka i
  • 5 kašika šećera

Opis

60'
40'
0
0
  • Priprema:
  • Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću (puterom).
  • Kvasac razmutiti u toplom mleku, pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno, da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste.
  • Za to vreme mak skuvati u mleku i zasladiti po ukusu.
  • . Kada testo naraste napraviti 3 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uviti u pletenicu..
  • Okruglu tepsiju obložiti pek papirom staviti štrudlu i ostaviti još pola sata da odmara. Peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je šećerom u prahu, ko voli.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam