Buhtle ne moraju da se mažu dodatno jajetom ako ne volite. Dovoljno je to što ste ih premazali pre pečenja puterom i posuli šećerom u prahu. Posle pečenja namažite ih ponovo puterom i ostavite da se ohlade.Da vam džem ne bi cureo tokom filovanja stavite ga prethodno u zamrzivač. Postaće čvrst ali i dalje maziv i lako će te ga kašičicom zahvatati. Koristila sam pravi puter, koji može da se kupi u mlekari na svakoj većoj pijaci.
1 kg + 100 g brašna meko T-400 | |
2 komada jaja | |
1 kašika kristal šećera | |
1 kašičica soli | |
1 kocka Alfa kvasca | |
pola šolje tople vode | |
1 šolja mleka | |
1 šolja jogurta | |
1 kašičica sirćeta | |
150+50 g putera | |
1 kašika maslinovog ulja | |
po potrebi džem (ja sam koristila džem od šumskog voća) | |
po potrebi šećer u prahu | |
1. | U duboku posudu za mešenje staviti kilogram brašna i u sredini napraviti malo udubljenje i izdrobiti kvasac te dodati šećer. |
2. | Dodati toplu vodu i malo promešati. |
3. | Ostaviti da se kvasac rastopi i smesa zapeni. |
4. | Dodati jaja, puter, mleko, jogurt, sirće, so i sve ručno ili mikserom, nastavci za testo, umutiti testo koje treba da bude dosta meko ali da se odvaja od zidova posude. Po testu sipati ulje, pokriti i ostaviti da se duplira. |
5. | Testo nemojte da mesite posle narastanja. Rukom kidajte male komade testa i razvucite ih rukom i na sredinu stavite kašičicu džema. Spojite krejeve da džem ne bi iscureo tokom pečenja. |
6. | Loptice slažite u pleh ili vatrostalnu činiju koju ste prethodno namazali rastopljenim puterom i svaku provaljajte kroz puter u plehu. Složite ih tako da spojevi budu dole i jednu uz drugu. |
7. | Kada ste napunili pleh buhtle namažite otopljenim puterom i pospite prah šećerom. |
8. | Stavite da se peku u zagrejanu rernu na 200 C stepeni. Kada porumene izvadite ih i namažite razmućenim jajetom sa malo putera. Vratite u rernu na par minuta, samo pazite da vam ne pregore. Moje malo jesu jer nisam bila obazriva. |
9. | Izvadite pleh iz rerne i pokrite buhtle ubrusom i ostavite da se prohlade. |
10. | Prohladjene buhtle razdvojite, pospite prah šećerom i poslužite. |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |