Sastojci

1 kg + 100 g brašna meko T-400
2 komada jaja
1 kašika kristal šećera
1 kašičica soli
1 kocka Alfa kvasca
pola šolje tople vode
1 šolja mleka
1 šolja jogurta
1 kašičica sirćeta
150+50 g putera
1 kašika maslinovog ulja
po potrebi džem (ja sam koristila džem od šumskog voća)
po potrebi šećer u prahu
1.U duboku posudu za mešenje staviti kilogram brašna i u sredini napraviti malo udubljenje i izdrobiti kvasac te dodati šećer.
2.Dodati toplu vodu i malo promešati.
3.Ostaviti da se kvasac rastopi i smesa zapeni.
4.Dodati jaja, puter, mleko, jogurt, sirće, so i sve ručno ili mikserom, nastavci za testo, umutiti testo koje treba da bude dosta meko ali da se odvaja od zidova posude. Po testu sipati ulje, pokriti i ostaviti da se duplira.
5.Testo nemojte da mesite posle narastanja. Rukom kidajte male komade testa i razvucite ih rukom i na sredinu stavite kašičicu džema. Spojite krejeve da džem ne bi iscureo tokom pečenja.
6.Loptice slažite u pleh ili vatrostalnu činiju koju ste prethodno namazali rastopljenim puterom i svaku provaljajte kroz puter u plehu. Složite ih tako da spojevi budu dole i jednu uz drugu.
7.Kada ste napunili pleh buhtle namažite otopljenim puterom i pospite prah šećerom.
8.Stavite da se peku u zagrejanu rernu na 200 C stepeni. Kada porumene izvadite ih i namažite razmućenim jajetom sa malo putera. Vratite u rernu na par minuta, samo pazite da vam ne pregore. Moje malo jesu jer nisam bila obazriva.
9.Izvadite pleh iz rerne i pokrite buhtle ubrusom i ostavite da se prohlade.
10.Prohladjene buhtle razdvojite, pospite prah šećerom i poslužite.
11.
12.
13.
14.
15.

Buhtle ne moraju da se mažu dodatno jajetom ako ne volite. Dovoljno je to što ste ih premazali pre pečenja puterom i posuli šećerom u prahu. Posle pečenja namažite ih ponovo puterom i ostavite da se ohlade.Da vam džem ne bi cureo tokom filovanja stavite ga prethodno u zamrzivač. Postaće čvrst ali i dalje maziv i lako će te ga kašičicom zahvatati. Koristila sam pravi puter, koji može da se kupi u mlekari na svakoj većoj pijaci.