Saneline krofne
Sastojci
- 1 svež kvasac
- 1 kašičica šećera+50 g šećera
- 2 dl mleka
- 4 žumanca
- 80 g margarina
- 1 kašičica soli
- 700 g brašna
- 100 g kisele pavlake
- ulje ili mast za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Opis
- 1. Sjediniti mlako mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera pa ostaviti da nadođe. Posebno sjediniti žumanca, 50 g šećera, otopljen margarin, so i pavlaku pa dodati nadošao kvasac. Promešati i uz postepeno dodavanje brašna umesiti meko testo. Ostaviti ga na toplom oko sat vremena da naraste. Naraslo testo razvući na pobrašnjenoj površini pa okruglom modlom vaditi krofne.Ređati ih na čistu krpu i ostaviti da miruju 20 minuta.
- 2. U široj šerpi dobro zagrejati mast ili ulje. Krofne spuštati u mast tako da ona strana koja je bila na krpi sada bude gore, tj. da se prvo prži suprotna strana. Obavezno poklopiti šerpu u kojoj se prže krofne.
- 3. Krofne pržiti na srednjoj vatri, da ne bi unutra ostale nepečene. Ravnomerno ih ispržiti sa obe strane.
- 4. Pomoću rešetkaste kašike vaditi gotove krofne na salvet kako bi se ocedile od viška masnoće.
- 5. Dok su još vruće, posuti ih šećerom u prahu. Po želji, možete poslužiti uz neki džem ili slatko.
Bonus saveti
Krofne su meke i ukusne, a pritom nisu masne.
Komentari