Slana štrudla
Sastojci
- 100 ml mleka
- 100 ml voda
- 1 kesica suvog Vrenje kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 100 ml ulje
- 550 g brašna
- 100 g kisele pavlake
- 200 g sitnog sira
- po ukusu so
- 1 žumance
- 1 kašika ulje
- po potrebi susam
Opis
- U mlakoj vodi rastvoriti vrenje suvi kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati. Uliti mlalo mleko,dodati ulje,jaje,nadošli kvasac i zamesiti mekše testo. Testo pouljiti sa obe strane,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
- Nadošlo testo podeliti na dva dela formirajući jufke.
- Obe jufke razviti oklagijom u veliki krug. Kiselu pavlaku i sir sjediniti i posoliti po ukusu(zavisno od toga koliko je sir slan) i premazati obe razvijene jufke.
- Urolati ih i staviti u pleh obližen pek-papirom. Ostaviti da odstoje 15 minuta. Žumance i 1 kašiku ulja razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle,pa ih posuti susamom.
- Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene(oko 30 minuta),pa prekriti alu-folijom i peći još 10 minuta. Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne,poprskati vodom,prekriti krpom i ostaviti da se prohladi.
- Štrudlu seći,servirati i poslužiti.
Bonus saveti
Jedno od naših omiljenih pecivo koje često spremam.Ali,pošto volimo da naša novogodišnja trpeza bude bogata raznim slanim i slatkim đakonijama,ova predivna štrudla je obavezna u novogodišnjoj noći.Zato je ovo naše najomiljenije novogodišnje pecivo.
Komentari