Uvijena pogača

Sastojci

  • Za testo:250 ml mleko
  • 20 g Alfa kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 100 ml ulje
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 1 kašičica soli
  • 550 g brašna
  • Za premazivanje testa:50 g margarina(ili maslaca)
  • Za premazivanje pre pečenja:1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • Za posipanje:po potrebi susam

Opis

100'
40'
0
0
  • U 100 ml mlakog mleka rastvoriti Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U odgovarajuću posudu usuti brašno,dodati 150 ml mlakog mleka,ulje,nadošli kvasac,jaje,belance,so i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i razviti oklagijom,pa premazati otopljenim margarinom
  • Iseći na trake i urolati.
  • Staviti u vatrostalnu posudu(ili tepsiju) obloženu pek-papirom i uvijati od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
  • Mleko i žumance razmutiti viljuškom,premazati pogaču i posuti susamom
  • Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
  • Pogaču poslužiti.

Bonus saveti

"Sve što se sa Alfa kvascem sprema,znajte da to mane nem.Pogača je mekana,ukusna,ko još može da odoli-zato je moja porodica voli.Proleće,Uskrs,radost u srcu,osmeh na licu sja-eto razloga da moj omiljeni prolećni recept bude pogača ova.Možda mi pisanje stihova i nije jača strana,ali jedno sigurno znam-Alfa kvasac je bez mana.Pozdrav svima koliko Vas ima".

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam