„Sve što se sa Alfa kvascem sprema,znajte da to mane nem.Pogača je mekana,ukusna,ko još može da odoli-zato je moja porodica voli.Proleće,Uskrs,radost u srcu,osmeh na licu sja-eto razloga da moj omiljeni prolećni recept bude pogača ova.Možda mi pisanje stihova i nije jača strana,ali jedno sigurno znam-Alfa kvasac je bez mana.Pozdrav svima koliko Vas ima“.
Za testo:250 ml mleko | |
20 g Alfa kvasca | |
2 kašičice šećera | |
100 ml ulje | |
1 jaje | |
1 belance | |
1 kašičica soli | |
550 g brašna | |
Za premazivanje testa:50 g margarina(ili maslaca) | |
Za premazivanje pre pečenja:1 žumance | |
1 kašika mleka | |
Za posipanje:po potrebi susam | |
1. | U 100 ml mlakog mleka rastvoriti Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U odgovarajuću posudu usuti brašno,dodati 150 ml mlakog mleka,ulje,nadošli kvasac,jaje,belance,so i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i razviti oklagijom,pa premazati otopljenim margarinom |
2. | Iseći na trake i urolati. |
3. | Staviti u vatrostalnu posudu(ili tepsiju) obloženu pek-papirom i uvijati od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. |
4. | Mleko i žumance razmutiti viljuškom,premazati pogaču i posuti susamom |
5. | Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. |
6. | Pogaču poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |