Sastojci

Za testo:250 ml mleko
20 g Alfa kvasca
2 kašičice šećera
100 ml ulje
1 jaje
1 belance
1 kašičica soli
550 g brašna
Za premazivanje testa:50 g margarina(ili maslaca)
Za premazivanje pre pečenja:1 žumance
1 kašika mleka
Za posipanje:po potrebi susam
1.U 100 ml mlakog mleka rastvoriti Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U odgovarajuću posudu usuti brašno,dodati 150 ml mlakog mleka,ulje,nadošli kvasac,jaje,belance,so i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i razviti oklagijom,pa premazati otopljenim margarinom
2.Iseći na trake i urolati.
3.Staviti u vatrostalnu posudu(ili tepsiju) obloženu pek-papirom i uvijati od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
4.Mleko i žumance razmutiti viljuškom,premazati pogaču i posuti susamom
5.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
6.Pogaču poslužiti.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

“Sve što se sa Alfa kvascem sprema,znajte da to mane nem.Pogača je mekana,ukusna,ko još može da odoli-zato je moja porodica voli.Proleće,Uskrs,radost u srcu,osmeh na licu sja-eto razloga da moj omiljeni prolećni recept bude pogača ova.Možda mi pisanje stihova i nije jača strana,ali jedno sigurno znam-Alfa kvasac je bez mana.Pozdrav svima koliko Vas ima”.