USKRŠNJA POGAČA
Sastojci
- * 500 gr brašna
- * 250 ml mleka
- * 2 jaja
- * 25 gr kvasca
- * 125 gr margarina
- * 1/2 kašičice soli
- * na vrh noža šećera
Opis
- U mlako mleko staviti šećer, kvasac I malo brašna promešati I ostaviti da nadodje.
- U vanglici izmešati 1jaje I so, dodati mleko sa nadošlim kvascem I sa ostatkom brašna zamesiti testo.
- Testo razvući oklagijom staviti margarin pomešan sa žumancetom od drugog jaja I preklopiti ga kao pismo.
- Opet testo razvući u provobitan oblik staviti margarin I preklopiti kao prvi put I postupak ponoviti 5 do 6 puta.
- Od testa odvojite jedan deo za mali valjak a od ostatka pravite veliki valjak.
- Testo razvući, premazati margarinom I urolati.
- Testo uvite u krug, staviti u kalup veličine 30 cm premazan margarinom,u kojem će se peći, i sada makazama zasecajte testo, ali ne do kraja i svaki drugi deo uvrnite a svaki prvi prebacite prema sredini.
- Od malog valjka isecite komade široke 3 cm i stavite ih izmedju uvrnutih delova testa.
- Pokrijte kuhinjskom krpom I ostavite na toplom mestu dok ne naraste.
- Pogaču premažite umućenim belancetom.
- Rernu zagrejte na 200"C I pecite pogaču 10 minuta, a zatim smanjite na 180"C I pecite dok ne porumeni.
- Gotovu pogaču izvadite iz tepsije, uvijte u čistu krpu I ostavite da se prohladi.
Bonus saveti
U sredinu pogače stavite ofarbana jaja i poslužite.
Komentari