Slavski kolač

Objavljeno 20.09.2017. od Dijana Popovic

Opis

Slavski kolač je vrsta hleba koja se pravi jedan dan pre održavanja slave .Običaj je da domaćica ispeče kolač i ukrasi ga sa ukrasima koje sama napravi .Kolač može biti u obliku malih rolatića spojinih u jednu celinu ili iz jednog dela prekriven sa pletenicama .Sve to je prepušteno domaćici koja ga mesi .Slavski kolač može biti postan i mrstan . Ukrasi od testa su simboli želja za blagostanje porodice, tako krst i slavski pečat predstavljaju veru, klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu, ptice predstavljau mir, a cvetići lepotu. Testo za ukrase je najbolje napraviti jedan dan pre pravljenja Slavskog kolača Testo za ukrase: 110g brašna 2 kašičice soli 2 kašike gustina oko 100ml vode Brašno ,so ,gustin pomešati pa sa hladnom vodom zamesiti testo glatko malo tvrdje testo . Testo uviti u prijanjajuću foliju i ostaviti 20 minuta da odmori . Da bi se napravio grozd prvo uzeti malo testa i rastanjite ga izmedju dlanova . Zatim napraviti male kuglice razne veličine pa kuglice stavljati na rastanjeno testo i oblikovati grozd . Da bi se napravilo bure potrebno je od testa otkinuti manji deo i oblikovati vajak tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije Onda napraviti dve male tračice kao obruče i malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu. Klas žita Prvo napravitI valjak dužine5 cm koji jr a malo istanjen na gornjem kraju. Zatim makazama naizmenično zasecajte testo da oblikujeteklasje žita . Pticu napraviti od jednog tanjeg valjka testa dužine oko 10cm, i samo ga vezati u čvor. Gornji kraj oblikovati da se vidi vrat i glava ptice, a donji kraj pritisnite i makazama iseći tako da se oblikuje rep ptice Oblik knjige se dobija tako što se iseku 3 pravougaonika različite veličine,a po sredini ih samo pritisnuti sa čačkalicom Cvetove napraviti od malih okruglih modlica Vaditi male krugove testa i sa malo vode samo zalepiti i oblikovati , Potrebni sastojci za Slavski kolač 500ml mleka 1 kašika šećera svež alfa kvasac 50 gr 1kašičica soli 3 jaja ulje 2 kašike brašno tip 400 1100gr 125gr putera za premaz razvijenih loptica Način pripreme Slavskog kolača U veću posudu staviti pola litre toplog mleka dodati kašičicu šećera, izmrvljen svež Alfa kvasca i 100g brašna. Sve fino sjediniti činiju prekriti sa krpom iostaviti 15 minuta da kvasac nadodje U nadošao kvasac dodati so ,umućena jaja ,pa lagano i postepeno dodavati brašno . Umesiti fino meko glatko testo . Činiju sa testom pokriti i ostaviti 30 minuta da testo nadodje , Nadošlo testo premesiti i podeliti na male loptice iste veličine Svaku loptivu razviti u krug pa je premazati sa omekšalim puterom Svaku lopticu uviti u valjak Valjak po visini slagati u dublju tepsiju ili šerpu po 6 ili 7 komada u krug Nepečeni Slavski kolač premazati sa mešavinom ulja i vode i poredjati ukrase . Kolač prekriti sa pek papirom i peći na 160 stepeni 70 minuta . Prijatno

0

Povezano

Komentari

Оставите одговор

UKRASNA POGAČA