Slavski kolac

Objavljeno 09.11.2015. od Suzana Mitic

Sastojci

  • 1 jaje,
  • 1 belance,
  • 2 dl mleka,
  • 1 dl vode,
  • 1 dl kisele vode,
  • 1 dl jogurta,
  • 5 kasika ulja,
  • 1 kesica praska za pecivo,
  • 1 kocka kvasca,
  • 1 kasicica secera ,
  • 1 kasika soli
  • 800 g brasna.
  • Za premazivanje je potrebno;1 zumance,
  • 2 kasike jogurta i zlatne,svetlucave perle za torte.
  • Za ukrase je potrebno:
  • 100 g gustina,
  • 200 g brasna
  • 1 kasicica soli i
  • 2 dl vode.

Opis

30'
50'
0
0
  • U odgovarajucoj posudi staviti mlako mleko,vodu,secer,kvasac i 10 kasika brasna. Varjacom izmesati smesu. Pustiti 5 minuta da krene kvasac a zatim isipajte u vecu posudu, dodajte ostale sastojke i sa brasnom zamesite testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da nadodje.
  • Dok testo narasta vi pravite ukrase. Zamesite testo od vode,gustina,soli i brasna. Napravite glatko testo. Razvijte oklagijom testo i pomocu raznih modli vadite zeljene oblike. Ja sam koristila modlu u obliku srca, lista, okrugle kalupe raznih dimenzija,tockicem za testo sekla razlicite pravougaonike za knjigu.
  • Naraslo testo razvijte oklagijom u krug.Stavite u okruglu serpu oblozenu pek papirom.Premazite zumancetom i jogurtom i po svojoj zelji poredjajte ukrase.Pospite zlatnim perlama.Ostavite 10-ak minuta da krene kolac i peci na 200 C prvih 10 minuta a onda smanjite temperatutu na 180 i peci jos 30 minuta u zavisnosti od rerne.Uzivajte i nek je sa srecom.
  • Prijatno.

Bonus saveti

Ako vam treba posan kolac premazite ga medom pa stavite ukrase po zelji.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam