Ako vam treba posan kolac premazite ga medom pa stavite ukrase po zelji.
1 jaje, | |
1 belance, | |
2 dl mleka, | |
1 dl vode, | |
1 dl kisele vode, | |
1 dl jogurta, | |
5 kasika ulja, | |
1 kesica praska za pecivo, | |
1 kocka kvasca, | |
1 kasicica secera , | |
1 kasika soli | |
800 g brasna. | |
Za premazivanje je potrebno;1 zumance, | |
2 kasike jogurta i zlatne,svetlucave perle za torte. | |
Za ukrase je potrebno: |
1. | U odgovarajucoj posudi staviti mlako mleko,vodu,secer,kvasac i 10 kasika brasna. Varjacom izmesati smesu. Pustiti 5 minuta da krene kvasac a zatim isipajte u vecu posudu, dodajte ostale sastojke i sa brasnom zamesite testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da nadodje. |
2. | Dok testo narasta vi pravite ukrase. Zamesite testo od vode,gustina,soli i brasna. Napravite glatko testo. Razvijte oklagijom testo i pomocu raznih modli vadite zeljene oblike. Ja sam koristila modlu u obliku srca, lista, okrugle kalupe raznih dimenzija,tockicem za testo sekla razlicite pravougaonike za knjigu. |
3. | Naraslo testo razvijte oklagijom u krug.Stavite u okruglu serpu oblozenu pek papirom.Premazite zumancetom i jogurtom i po svojoj zelji poredjajte ukrase.Pospite zlatnim perlama.Ostavite 10-ak minuta da krene kolac i peci na 200 C prvih 10 minuta a onda smanjite temperatutu na 180 i peci jos 30 minuta u zavisnosti od rerne.Uzivajte i nek je sa srecom. |
4. | Prijatno. |