Slavski kolac
Sastojci
- 1 jaje,
- 1 belance,
- 2 dl mleka,
- 1 dl vode,
- 1 dl kisele vode,
- 1 dl jogurta,
- 5 kasika ulja,
- 1 kesica praska za pecivo,
- 1 kocka kvasca,
- 1 kasicica secera ,
- 1 kasika soli
- 800 g brasna.
- Za premazivanje je potrebno;1 zumance,
- 2 kasike jogurta i zlatne,svetlucave perle za torte.
- Za ukrase je potrebno:
- 100 g gustina,
- 200 g brasna
- 1 kasicica soli i
- 2 dl vode.
Opis
- U odgovarajucoj posudi staviti mlako mleko,vodu,secer,kvasac i 10 kasika brasna. Varjacom izmesati smesu. Pustiti 5 minuta da krene kvasac a zatim isipajte u vecu posudu, dodajte ostale sastojke i sa brasnom zamesite testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da nadodje.
- Dok testo narasta vi pravite ukrase. Zamesite testo od vode,gustina,soli i brasna. Napravite glatko testo. Razvijte oklagijom testo i pomocu raznih modli vadite zeljene oblike. Ja sam koristila modlu u obliku srca, lista, okrugle kalupe raznih dimenzija,tockicem za testo sekla razlicite pravougaonike za knjigu.
- Naraslo testo razvijte oklagijom u krug.Stavite u okruglu serpu oblozenu pek papirom.Premazite zumancetom i jogurtom i po svojoj zelji poredjajte ukrase.Pospite zlatnim perlama.Ostavite 10-ak minuta da krene kolac i peci na 200 C prvih 10 minuta a onda smanjite temperatutu na 180 i peci jos 30 minuta u zavisnosti od rerne.Uzivajte i nek je sa srecom.
- Prijatno.
Bonus saveti
Ako vam treba posan kolac premazite ga medom pa stavite ukrase po zelji.
Komentari