Sastojci

150 ml mleka
1/ 2 kocke svežeg Alfa kvasca
100 g šećera
1 ravna kašičica soli
2 jaja
75 g otopljenog maslaca
450- 500 g brašna
2 supene kašike ulja
1 žumance

Instrukcije

1.U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa kašikom šećera i malo brašna. Ostaviti par minuta da nadođe. Nadošlom kvascu dodati šećer, ulje, jaja, otopljeni maslac. Na kraju dodati brašno u koje je umešana so. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji dok ne udvostruči zapreminu.
2.Nadošlo testo premesiti i podeliti na devet približno jednakih loptica. Ostaviti ih da odstoje oko 10- ak minuta.
3.Svaku lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Potom koru uviti tako da se formira valjak. Dodatno rastanjiti i izdužiti.
4.Uzeti prvu valjak, pa krajeve prebaciti jedan preko drugog. Zatim jedan kraj spiralno uviti, a sa druge strane isto uraditi sa drugim krajem. Sa donje strane slepiti oba kraja. Postupak ponavljati dok ima materijala.
5.Pripremljene venčiće ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25- 30 minuta.

Jedno od omiljenih peciva za našom prazničnom trpezom. Ovo svi vole I svi se raduju istom.