Dekorativno uskršnje pecivo
Sastojci
- 150 ml mleka
- 1/ 2 kocke svežeg Alfa kvasca
- 100 g šećera
- 1 ravna kašičica soli
- 2 jaja
- 75 g otopljenog maslaca
- 450- 500 g brašna
- 2 supene kašike ulja
- 1 žumance
Opis
- U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa kašikom šećera i malo brašna. Ostaviti par minuta da nadođe. Nadošlom kvascu dodati šećer, ulje, jaja, otopljeni maslac. Na kraju dodati brašno u koje je umešana so. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji dok ne udvostruči zapreminu.
- Nadošlo testo premesiti i podeliti na devet približno jednakih loptica. Ostaviti ih da odstoje oko 10- ak minuta.
- Svaku lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Potom koru uviti tako da se formira valjak. Dodatno rastanjiti i izdužiti.
- Uzeti prvu valjak, pa krajeve prebaciti jedan preko drugog. Zatim jedan kraj spiralno uviti, a sa druge strane isto uraditi sa drugim krajem. Sa donje strane slepiti oba kraja. Postupak ponavljati dok ima materijala.
- Pripremljene venčiće ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25- 30 minuta.
Bonus saveti
Jedno od omiljenih peciva za našom prazničnom trpezom. Ovo svi vole I svi se raduju istom.
Komentari