Jedno od omiljenih peciva za našom prazničnom trpezom. Ovo svi vole I svi se raduju istom.
150 ml mleka | |
1/ 2 kocke svežeg Alfa kvasca | |
100 g šećera | |
1 ravna kašičica soli | |
2 jaja | |
75 g otopljenog maslaca | |
450- 500 g brašna | |
2 supene kašike ulja | |
1 žumance |
1. | U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa kašikom šećera i malo brašna. Ostaviti par minuta da nadođe. Nadošlom kvascu dodati šećer, ulje, jaja, otopljeni maslac. Na kraju dodati brašno u koje je umešana so. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji dok ne udvostruči zapreminu. |
2. | Nadošlo testo premesiti i podeliti na devet približno jednakih loptica. Ostaviti ih da odstoje oko 10- ak minuta. |
3. | Svaku lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Potom koru uviti tako da se formira valjak. Dodatno rastanjiti i izdužiti. |
4. | Uzeti prvu valjak, pa krajeve prebaciti jedan preko drugog. Zatim jedan kraj spiralno uviti, a sa druge strane isto uraditi sa drugim krajem. Sa donje strane slepiti oba kraja. Postupak ponavljati dok ima materijala. |
5. | Pripremljene venčiće ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25- 30 minuta. |