Štrudla sa suvim groždjem
Opis
Potrebno je:
500g brašna,
20g svežeg kvasca,
1 kašičica šećera,
2.5 dl mleka,
1 jaje,
malo soli,
1 kašika masti i
1 kesica vanilin šećera.
Za filovanje:
2 žumanca,
100g kristal šećera i
100 g suvog grožđa.
Za premazivanje:
1 žumance.
Za posipanje:
šećer u prahu.
Priprema:
U 2 dl mleka rastvoriti pola kockice (20 g) kvasca, dodati kašičicu šećera i 2 kašičice brašna pa ostaviti na toplom da nadođe.
U 500 g brašna dodati malo soli, 1 jaje, 1 kašiku masti, vanilin šećer i nadošli kvasac pa zamesiti mekanije testo (po potrebi dodati 0.5 dl mleka).
Podeliti na tri dela, oblikovati 3 loptice i ostaviti na toplom oko 20 minuta.
Rastanjiti oklagijom, premazati filom od žumanca i šećera, posuti suvim groždjem i urolati. Tako još dva puta.
Ostaviti da se odmara 15 minuta.
Umotati prvu štrudlu u krug, oko nje drugu a na kraju i treću. Premazati žumancetom. Šerpu podmazati posuti brašnom i staviti štrudlu. Rernu zagrejati i peći dok lepo ne porumeni. Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu. Ukrasiti po ukusu.
Ukusna je i topla i hladna. Ova štrudla je za celu porodicu i deo komšiluka, ima nekakav poseban ukus, mekana je lisnata…