Cvet virsle
Sastojci
- 250 g brašna
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1,5 dl mleka
- 50 g margarina
- 1 jaje
- 4 viršle
- za premazivanje:1 jaje
- 1 kašika ulja
- susam za posipanje
Opis
- U posudu za mešenje staviti brašno, kvasac, šećer, so, jaje i toplo mleko pa zamesiti testo. Zatim dodati otopljen margarin. Prekriti krpom i ostaviti da naraste.
- Nadošlo testo podeliti na 4 jufke, a zatim svaku premesiti i ostaviti da odmori.
- Jufke razviti oklagijom i na svaku staviti po 1 viršlu. Uviti testo u rolnu, a zatim zaseći nožem na 4 mesta i spojiti krajeve tako da dobijete cvet. Cvetove ređati u pleh obložen pek-papirom i ostaviti 20 min da nadođu.
- Premazati cvetove jajetom umućenim sa kašikom ulja, posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Komentari