Kifle, mini lepinjice i lepinje kao iz pekare

Sastojci

  • - 1 kg brašna tip 400
  • - 400 ml vode
  • - 100 ml toplog mleka
  • - 1 dcl ulja
  • - 1 kocka kvasca od 25 g
  • - 2 kašičice soli
  • - 2 kašičice šećera
  • - 1 čep od flaše jabukovog sirćeta

Opis

90'
10'
0
5
  • U dublju posudu sipajte mleko, dodajte kvasac i šećer i kada se kvasac otopi 2 kašike brašna. Ostavite da kvasac fermentiše.
  • U drugu posudu stavite ostatak brašna i ostavite malo za posipanje prilikom valjanja testa.
  • Uspite nadošli kvasac i toplu vodu i mikserom nastavci za testo ili ručno zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke a odvaja se od posude.
  • Pokrite testo salvetom i ostavite na toplom mestu oko 1 sat da se testo duplira.
  • Malo ga pritisnite da testo padne i ostavite još nekih pola sata.
  • Tada testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano testo oblikujte i podelite na 3 dela.
  • Pravite loptice manje od nekih 25 g, veće od 50 g.
  • Pokrite i ostavite još nekih desetak minuta da se odmore.
  • Sada lopticu koja je veća razvaljajte oklagijom u valjkasti oblik. Rolajte testo tako što počnete od gornjeg kraja i dobićete kiflu.
  • Deo većih loptica upotrebite za kifle a deo za lepinje.
  • Složite ih u tepsiju od šporeta obloženu papirom za pečenje.
  • Rernu zagrejte na 250"C i stavite kifle da se peku oko 12 minuta. Vodite računa o vremenu jer će pregoreti.
  • Izvadite kifle iz rerne i ostavite da se hlade.
  • Sada od ostatka većih loptica napravite okrugle lepinjice tako što dlanom mesite testo da dobijete pravilne loptice. Složite ih u okruglu tepsiju u obliku cveta obloženu papirom za pečenje. Postupak pečenja je isti kao kod kifli a kada se ispeku odvojite lepinjice tek kada se ohlade.
  • Male loptice isto dlanovima formirajte u male loptice i složite ih u plitki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Svaku lopticu bocnite viljuškom 2 puta i stavite da se peku na isti način kao i kifle i lepinje.

Bonus saveti

Pecivo dok se hladi neka bude pokriveno. Ako volite da korica bude mekana onda pecivo namažite vodom posle pečenja, pokrite i ostavite da se hladi.Kifle mogu da se koriste za sendviče slane ili slatke ili da se jedu ovako. Lepinje takodje. Mini lepinjice presecite i filujte po želji slanim nadevom, salatom i dobićete mini sendviče.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam