Hleb sa jogurtom
Sastojci
- 1/2 kg brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 čaša jogurta
- 1 dl mleka
- 1 dl vode
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 2-3 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1/2 margarina
Opis
- U malo mlake vode razmutite kvasac, dodajte šećer i ostavite da uskisne desetak minuta.
- U vanglu stavite brašno, so, jaje, ulje, jogurt, uskisao kvasac i uz dodavanje mlake vode i mleka zamesite testo. Dobro umešeno testo ostavite pokriveno krpom na toplo mesto da se udvostruči (možete i u mlakoj rerni).
- Naraslo testo izručite na pobrašnjenu radnu površini, lagano ga premesite pa ga podelite na tri dela.
- Od svakog dela razvucite dugačke pravougaonike (duž. oko 40 cm i šir. oko 20 cm). Sada svaki deo namažite rastopljenim margarinom i urolajte. Nakon toga svaki urolani deo izvaljajte rukama u valjak duž. oko 40 cm. Od dobijenih valjaka napravite pletenicu, tj. kiku i pažljivo je prebacite u okruglu podmazanu tepsiju. Ostavite da odmori oko pola sata, tj. naraste.
- Hleb (pogaču) premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni, dok ne porumeni.
Bonus saveti
Ovaj mek i ukusan hleb (pogaču) možete spremiti i za svečanije prilike, a možete, kao i ja, da od istog testa napravite i zeke, prasiće, piliće i sl.
Komentari