BOŽIĆNA ČESNICA

Objavljeno 18.01.2016. od Snežana Knežević

Sastojci

  • - 150 gr brašna
  • - prstohvat soli
  • - na vrh kašičice sode bikarbone
  • - malo svetene vode

Opis

20'
20'
0
5
  • Brašno stavite u odgovarajuću posudu.
  • Dodajte so i sodu bikarbonu.
  • Dodajući pomalo svetene vode rukama zamesite testo koje se ne lepi za ruke.
  • U sredinu testa ubacite novčić i napravite malu lepinjicu u koju u sredini zabodite grančicu bosiljka.
  • Stavite je u manju tepsiju.
  • Česnicu namažite vodom, izbockajte viljuškom i ostavite da malo odmori dok zagrejete rernu na 200C stepeni.
  • Peče se kratko samo dok porumeni, jer je tanka i može da pregori.
  • Izvadite iz rerne, poprskajte vodom i zamotajte u krpu da se prohladi.
  • Mala česnica se lomi na Badnje veče i to svi ukućani zajedno odlome po jedno parče. Jede se uz med koji se posluži za Badnje veče uz ostale namirnice.
  • Verovanja kažu da onaj ko nadje paricu da će mu godina biti plodna i blagorodna.

Bonus saveti

Božićna česnica spremljena na ovaj način se pravi u kraju odakle je moja majka, iz jednog malog sela kod Leskovca, tako da sam od nje nasledila i način pravljenja i lomi se na Badnje veče. Inače u ovu česnicu se nestavlja kvasac već soda bikarbona.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam