Sastojci

- 150 gr brašna
- prstohvat soli
- na vrh kašičice sode bikarbone
- malo svetene vode

Instrukcije

1.Brašno stavite u odgovarajuću posudu.
2.Dodajte so i sodu bikarbonu.
3.Dodajući pomalo svetene vode rukama zamesite testo koje se ne lepi za ruke.
4.U sredinu testa ubacite novčić i napravite malu lepinjicu u koju u sredini zabodite grančicu bosiljka.
5.Stavite je u manju tepsiju.
6.Česnicu namažite vodom, izbockajte viljuškom i ostavite da malo odmori dok zagrejete rernu na 200C stepeni.
7.Peče se kratko samo dok porumeni, jer je tanka i može da pregori.
8.Izvadite iz rerne, poprskajte vodom i zamotajte u krpu da se prohladi.
9.Mala česnica se lomi na Badnje veče i to svi ukućani zajedno odlome po jedno parče. Jede se uz med koji se posluži za Badnje veče uz ostale namirnice.
10.Verovanja kažu da onaj ko nadje paricu da će mu godina biti plodna i blagorodna.

Božićna česnica spremljena na ovaj način se pravi u kraju odakle je moja majka, iz jednog malog sela kod Leskovca, tako da sam od nje nasledila i način pravljenja i lomi se na Badnje veče. Inače u ovu česnicu se nestavlja kvasac već soda bikarbona.