Božićna česnica spremljena na ovaj način se pravi u kraju odakle je moja majka, iz jednog malog sela kod Leskovca, tako da sam od nje nasledila i način pravljenja i lomi se na Badnje veče. Inače u ovu česnicu se nestavlja kvasac već soda bikarbona.
- 150 gr brašna | |
- prstohvat soli | |
- na vrh kašičice sode bikarbone | |
- malo svetene vode |
1. | Brašno stavite u odgovarajuću posudu. |
2. | Dodajte so i sodu bikarbonu. |
3. | Dodajući pomalo svetene vode rukama zamesite testo koje se ne lepi za ruke. |
4. | U sredinu testa ubacite novčić i napravite malu lepinjicu u koju u sredini zabodite grančicu bosiljka. |
5. | Stavite je u manju tepsiju. |
6. | Česnicu namažite vodom, izbockajte viljuškom i ostavite da malo odmori dok zagrejete rernu na 200C stepeni. |
7. | Peče se kratko samo dok porumeni, jer je tanka i može da pregori. |
8. | Izvadite iz rerne, poprskajte vodom i zamotajte u krpu da se prohladi. |
9. | Mala česnica se lomi na Badnje veče i to svi ukućani zajedno odlome po jedno parče. Jede se uz med koji se posluži za Badnje veče uz ostale namirnice. |
10. | Verovanja kažu da onaj ko nadje paricu da će mu godina biti plodna i blagorodna. |