MAKOVNJAČA I OREHNJAČA

Sastojci

  • Za testo sve ovo puta 2:
  • 1/2 sveži kvasac 20gr.
  • 400 gr. brašna
  • 50 gr. šećera
  • 1/8 l mleka
  • 2 komada jaja
  • 80 gr. rastopljenog maslaca /margarina/
  • korica od pola limuna
  • prstohvat soli
  • Nadev od maka:
  • 200 gr. samlevenog maka
  • 100 gr. šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike meda
  • 1/2 kašičice cimeta
  • ribana kora jednog limuna
  • 1/16 l mleka
  • 50 gr. suvog groždja
  • Nadev od oraha:
  • 4 žumanca
  • 100 gr. šećera
  • 1/8 l mleka
  • 250 gr. samlevenih oraha
  • 2 štangle rendane čokolade (može i čokolada u prahu)
  • malo cimeta
  • rendana kora limuna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika ruma

Opis

80'
60'
0
5
  • Nadev od maka pripremite tako što zagrejete mleko, da bude vruće, sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte samleveni mak i ostale sastojke i sve dobro sjedinite.
  • Nadev od oraha napravite tako što mešajte žumance sa šećerom, dodajte mleko, začine, čokoladu i orahe. Sve dobro sjedinite.
  • U odgovarajućoj posudi rastopite kvasac i 2 kašičice šećera u 10 kašika toplog mleka i ostaviti na toplom 15 minuta.
  • Posebno u dublju posudu stavite prosejano brašno, prstohvat soli, ostale sastojke i kvasac, dobro izmešajte i mutite ručno varjačom ili mikserom nastavci za testo, dok testo ne počne da se odvaja od posude. Testo pokrite i ostavite na toplom mestu oko 50 min. odnosno dok ne naraste da udvostruči količinu.
  • Nadošlo testo dobro premesite, podelite na 4 dela i svaki izvaljajte na 1/2 cm. debljine, namažite nadev od maka, zavijte, prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i to još jednom.
  • Sada to isto uradite sa nadevom od oraha I ostavite desetak minuta da ponovo nadodje.
  • Namažite belancetom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200"C oko 40 do 50 minuta.
  • Pećenu štrudlu izvadite iz rerne, namažite je ponovo belancetom, pokrite krpom i ostavite da se prohladi.
  • Seći na parčiće i služiti.

Bonus saveti

Može da se pospe šećerom u prahu ako to želite. Savet: Ja sam pravila štrudlu i sa makom i sa orasima zajedno, zato je potrebna dupla mera za testo, inače možete da napravite samo jednu vrstu sa polovinom mere ili sa istim filom a duplom merom testa. Ova količina materijala za testo je za dve štrudle, tako da Vi sami procenite koliko će te toga da napravite, a količina fila je takodje za dve štrudle.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam