Uskršnji zečići
Sastojci
- 400 g brašna
- 20 g svežeg Alfa kvasca
- Prstohvat soli
- 150 ml mleka
- 50 g otopljenog maslaca
- 1 jaje + jedno belance
- 2 kašike šećera
- 1 žumance
- malo ulja.
Opis
- Razmutiti kvasac zajedno sa šećerom u mlakom mleku. Ostaviti par minuta da nadođe. Nadošlom kvascu dodati jaje, belance, otopljeni maslac i brašno u koje je umešana so.
- Ostaviti 20 minuta da nadođe. Testo podeliti na četiri manje loptice i jednu veću.
- Manje loptice razviti u što tanju pravougaonu koru. Premazati kremom po dužini. Zatim pažljivo uviti u rolnicu.
- Rolnice uviti ukrug. Poređati ih u pleh za pečenje sa razmakom između.
- Od veće loptice testa odvojiti četiri manja dela i formirati repiće. Staviti ih iza oblikovanih pužića.
- Preostalo testo podeliti na četiri približno jednaka dela. Malo rukom rastanjiti, pa onda sa jedne strane zaseći oštrim nožem i oblikovati uši. Staviti na pužiće.
- Premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
- Sačekati da se malo prohladi, pa posuti šećerom u prahu. Dekorisati čokoladnim kapljicama i mašnicama.
Bonus saveti
Pecivo koje će izmamiti osmehe na lica najmlađih, a ukoliko sa njima isto pravite- zabava je zagarantovana.
Komentari