Novogodišnji medenjaci
Sastojci
- 450 g brašna
- 1 jaje
- 150 g kristal šećera
- 250 g margarina
- 1 vanilin šečer
- 1 prašak za pecivo
- 80 g čokolade za kuvanje
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašike belanca u prahu
- 3 kašike tople vode
- limunov sok po potrebi
- praškaste ili tečne boje za testo i kolače
Opis
- 1. Umutiti margarin, šećer u prahu i vanilin šećer
- 2. Dodati jaje
- 3. Naredati čokladu za kuvanje
- 4. Dodati brašno i prašak za pecivo
- 5. Testo treba da bude kao za vanilice
- 6. Uviti testo u kesu i staviti 30 minuta u zamrzivač
- 7. Posuti brašno preko radnog stola i razviti koru debljine 5 mm
- 8. Seći modlama testo i stavljati na pleh obložen papirom za pečenje
- 9. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni na početku sa uključenim ventilatorom dok ne narastu.
- 10. Isključiti ventilator i smanjiti na 150 stepeni da ne izgore
- 11. Glazura: prosejati šećer u prahu i belanca u prahu
- 12. Dodati 3 kašike tople vode
- 13. Mutiti na najsporijoj brzini 6 - 7 minuta
- 14. Ako je gusta smesa dodati limunov sok
- 15. Ako je retka dodati šećer u prahu
- 16. Dodati boje po želji
Bonus saveti
1. Šarati ohlađene kolače
2. Činiju sa glazurom pokriti mokrom krpom jer se brzo suši
3. Za šaranje je potreban špric, kesa i čačkalice, mnogo strpljenja, volje i mašte
4. Gustinu smese određujete sami
5. Glazura se suši nekoliko sati
Komentari