Praznična pogača
Sastojci
- 2 jajeta
- 1 belance
- 200 ml jogurta
- 100 ml gazirane vode
- 100 ml vode
- 5 kašika ulja
- 1 kockica Alfa kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 kašičice soli
- 1 kg brašna
- Za premazivanje :
- 250 gr margarina
- 1 žumance
- 1 kašika jogurta
- 20 gr susam
Opis
- U odgovarajuću činiju izmrviti kvasac,dodati jogurt ,vodu,šećer i 10 kašika brašna.Izmutiti varjačom i ostaviti 5 minuta da krene kvasac.U drugu činiju staviti jaja,belance,so,ulje ,isipati nadošli kvasac i sa brašnom zamesiti glatko testo.Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
- Nadošlo testo podeliti na dva nejednaka dela.Jedan deo da bude veći a drugi manji.Veći deo podeliti na 6 loptica.Margarin zagrejati da se otopi i bude mlak.Svaku lopticu razvući oklagijom do veličine šerpe u kojoj če se peći.Najbolje je uzeti šerpu od 6 litra.Svaki deo testa staviti u šerpu i preliti sa 5 kašika rastopljenog margarina.Sve 6 kore ređati jednu na drugu a između stavljati margarin.Na 6 koru ne stavljati margarin.
- Oštrim nožem zaseći testo kao za kiflice ali ne do kraja odnosno ruba šerpe.Svaki deo vratiti ka rubu šerpe preklapajući jedan preko drugog sa razlikom od 2-3 mm.Preostalo testo razviti u krug tanko i preseći nožem na trake.Svaku traku uviti kao rolat,uspraviti i ređati u sredinu šerpe da se prekrije dno.Žumance umutiti sa jogurtom i četkicom premazati celu pogaču.Posuti susamom.
- Preostali margarin isipati preko cele pogače.Ostavite je da odmori 10 minuta.Testo brzo naraste zbog mlakog margarina i ispunjava visinu šerpe.Peći na 200 C 10 minuta a onda smanjiti na 180 C i dopeći pogaču.
- Uživati u ukusu. Prjatno !
Komentari