Uskršnja pogača
Sastojci
- 800g brašna tip 400
- 200ml mlake vode
- 250ml jogurta
- 100ml ulja
- 20g Alfa kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 300g sitnog sira
- 100g stonog margaina
- 2 jaja
- malo susama
Opis
- 1. U duboku posudu izmrviti kvasac, a potom dodati mlaku vodu, šećer i 1 kašiku brašna. Promešajte i sačekajte 5 minuta. 2. U napravljenoj smeši dodajte preostalo brašno, so, 1 jaje, 100ml ulja, 250ml jogurta i umešajte testo. Sačekajte da testo naraste 15 minuta. 3. Naraslo testo premesimo i naparvimo pet jednakih loptica . Prvu lopticu rastanjiti i premazati margarinom i sirom. Drugu lopticu takodje rastanjti, staviti je preko prve rastanjene loptice i premazati je na isti način kao i prethodnu. Drugu, treću i četvrtu lopticu tretirati na isti način kao i prethodne. Petu lopticu rastanjiti i staviti je preko četvrte, ne premazivati. 4. Dobijeno testo je sada u vidu kruga i prebacimo ga u okruglu tepsiju. Podelimo krug na 16 jednakih delova i po dva dela uvrtimo . Pogaču smo napravili i sada sledi premazivanjem jajetom i posuti malo susama . 5. Staviti u peć 40minuta na 250 stepeni . Prijatno !
Bonus saveti
Neverovatan ukus koji osvaja sve već na prvom zalogaju. Mekana, sočna, mirisna pogača koja otvara sva čula i uvek poziva na dobar porodični ručak.
Komentari