Najlepši slavski kolač
Opis
Dizano testo sa kvascem za posnu trpezu (može biti i mrsa)
SASTOJCI:
-brašno tip 500 (500g),
-voda (280g),
-ALFA kvasac (20g),
-šećer (15g),
-so (10g),
-margarin za mazanje (20g),
-ulje (10g)
PRIPREMA:
1. KORAK
Kvasac rastopiti u mlakoj vodi. U odvojenoj posudi pomešati brašno, so i šećer. U to dodati rastopljeni kvasac, vodu i ulje. I zamesiti testo. Testo prekriti krpom i ostaviti ga da odstoji 45 minuta, na sobnoj temperaturi.
2. KORAK
Kada testo dovoljno odstoji, podeliti ga na 4 dela. Jadan deo od 400g, dva dela od 170g i jedan deo od 100g. I formirati 4 jufke. Ostaviti lopte pokrivene 5 minuta.
3. KORAK
Od dve jufke od 170g napraviti dva valjka širine dve šake. Ostaviti da odstoje pokrivene 5 minuta.
4. KORAK
Blago nauljiti dasku. Valjke razvući na dužinu 90cm. Od razvučenih valjaka napraviti dvostruku pletenicu.
5. KORAK
Kalup premazati uljem. Prethodno napravljenu pletenicu staviti po obodu. U centar kalupa staviti jufku od 400g. Pokriti i ostaviti da odstoji 20 minuta.
6. KORAK
Jufku od 100g razvući u valjak dužine 90cm. Podeliti ga na dva dela i ostaviti ga da odstoji 20 minuta. Nakon što su odstojala, obe dela razvući na dužinu od 90cm i svaku podeliti još na po 3 jednaka dela. Svaku traku razvući na dužinu od 40cm i od njih napraviti 2 trostruke pletenice. Staviti ih na kolač i dodati željenje ukrase.
7. KORAK
Kolač premazati rastopljenim margarinom. Peći ga na 200°C, 35 do 40 minuta. Kad se izvadi iz rerne, kolač treba premazati ostatkom margarina.
UŽIVAJTE 🙂