Uskršnja lisnata pogača
Sastojci
- 700g brašna
- 1 kocka kvasca
- 250ml mleka
- 150g putera
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica sirćeta
- 1 čaša kiselog mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- Malo susama
- Malo maka
- 2 jajeta
- 1 Zumance za premaz
Opis
- 1. U toplo mleko izmrviti kocku kvasca i dodati šećer. Ostaviti kvasac sa strane da se aktivira.
- 2. U aktiviran kvasac, dodati dva jajeta, ulje, sirće, kiselo mleko i brašno i so. Brašno dodavati postepeno mešeći testo varjačom. Zatim na pobrašnjavljenoj površini umesiti jufku.
- 3. Testo prekriti folijom i ostaviti pola sata da odmori.
- 4. Nadošlo testo podeliti na pet jednakih jufki. Jufke je potrebno razvući na dimenzije tepsije u kojoj će se peći. Tepsiju premažemo uljem i stavimo pek papir. Razvučeno testo premazati puterom otopljenim na sobnoj temperaturi. Zatim rasklagijati sledeću jufku, preklopiti preko prve i ponovo premazati puterom. Ponoviti postupak sa ostalim jufkama. Testo će izgledati kao na slici.
- 5. Čašom formirati centar pogače. Nozem pogaču podeliti na 8 jednakih delova koje sečemo od ivice kruga. Svaki trougao uvrnuti. Donji deo zaseći i uvrnuti krajeve kao što je prikazano na fotografiji.
- 6. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pogaču premažemo umućenim žumancetom i ukrasimo susamom i makom. Dok se rerne greje ostavimo pogaču da odmara.
- 7. Pogača se peče 45 minuta. Zatim je pečenu prekrijemo krpom da se malo ohladi.
Bonus saveti
Lisnata pogača je naše tradicionalno praznično jelo i bez nje je trpeza nezamisliva. Upotpunjuje naše praznike, ispunjava kuću mirisom, a srca toplinom. Puterasta i mekana pravi je klasik medju receptima.
Komentari